Pàgines

divendres, 3 de maig del 2019

Jorge Rodríguez: “Els més de 4’5 milions que es van a invertir a La Vila son l’impuls definitiu a un barri amb un gran futur”


“Els més de 4’5 milions que es van a invertir  a La Vila son l’impuls definitiu a un barri que va estar abandonat durant molts anys, però que estem treballant perquè tinga un gran futur”. Així ho manifestava l’alcalde d’Ontinyent i líder de La Vall Ens Uneix, Jorge Rodríguez, en una reunió mantinguda ahir amb el veïnat en la Casa de La Vila.

A l’encontre, Jorge Rodríguez avançava que els 3 milions d’euros guanyats a la Generalitat per la sentència judicial de l’IVVSA servirà per a actuar al tram comprés l'accés a La Vila des de la Plaça Major fins a la paral·lela del carrer Roses, un espai que serà demolit i enjardinat. D’esta manera es generarà un accés amb poc pendent fins a la plaça Trinitat, destapant el llenç de la muralla, i incloent la construcció de 12 habitatges, incloent places de garatge i mantenint l'espai d'esponjament i convivència que es va crear a la Plaça Trinitat.

A més a més,  es comptarà amb els 1’4 milions d’Euros del projecte de restauració de la Muralla Nord i millora d’accessibilitat al barri que s’executarà comptant amb fons del 1’5% Cultural del Govern d’Espanya. Es tracta d’una inversió que permetrà executar la totalitat del projecte de recuperació de la muralla, a més d’incloure’s l’actuació sobre els murs de contenció de la Casa Barberà o l’estabilització del terreny adjacent al Parc de La Vila. A més, es millorarà l’accessibilitat al barri, amb l’elevador que comunicarà l’entorn del riu a l’altura de Tortosa i Delgado amb el barri de La Vila. Altres inversions seran la millora de l’accés a la plaça de la Vila  (108.445,35  euros) i la restauració del Forn de Cucó i la plaça adjacent (143.990).

Estes actuacions se sumaran a les que han vingut executant-se als últims anys, i que en la legislatura que ara acaba han suposat una inversió de més de 1’5 milions d’euros. La més significativa ha estat la d’execució de les fases II i III de la reurbanització del barri, entre el carrer Sant Pere de Verona i el carrer Trinitat, afectant també els carrers Cordellat i Muralla, i dotant d’una nova imatge els carrers després de 30 anys sense intervindre al barri.
  
A més a més, per tal de fomentar la rehabilitació d’habitatges, els veïns i veïnes del centre històric han pogut sol·licitar subvencions per executar actuacions de rehabilitació i regeneració urbana als barris de Raval-Poble Nou i La Vila, amb plans com el programa ARRU, que al seu conjunt ha permés rehabilitat ja 66 habitatges en ruina, amb ajudes publiques de més de 900.000 euros; i Ontinyent Rehabilita, el pla municipal per a la rehabilitació que des de 2016 ha registrat prop de 200 sol·licituds i atorgat 973.000 euros.

Per altra banda, al marc del Pla de Sanejament Urbà i Conservació d’Edificis del Nucli Històric, l’Ajuntament intervenir en diversos immobles per millorar la seguretat i esponjar el barri, així com actuar en substitució dels propietaris en virtut de l’execució subsidiària, quan és necessari intervindré per seguretat. Igualment, s’ha impulsat diverses millores en infrastructures com ara la millora de l’accés al barri des dels carrers Roses i Magdalena; la primera fase de la recuperació del pati per a usos públics de la Casa Barberà; i actuacions incloses al projecte “Riu Viu” com ara la recuperació del tram dret del Clariano des del Trinquet de Gomis al Pont Vell, que també s’està restaurant.

 Jorge Rodríguez recordava que “a més de millorar la imatge i l’habitabilitat, és important dotar el barri de vida, i per això també hem estat impulsant al màxim altres línies d’actuació”. En aquest sentit cal recordar les noves passes per revitalitzar el barri, tant incloses dins la programació cultural (cultura de barri, les colònies musicals, Ontinyent Medieval o els concerts acústics al Palau); com la rehabilitació de dos refugis antiaeris (“El Regall” i “Tortosa i Delgado”) que formen part d’una nova ruta turística; o la posada en marxa d’una residència d’estudiants per dinamitzar i rejovenir la zona, entre d’altres.