Pàgines

dimarts, 20 de febrer del 2024

Ens Uneix insta al Govern a posar en marxa el registre de represaliats pendent des de 2022

 


La vicepresidenta primera de la Diputació de València i diputada d'Ens Uneix, Natàlia Enguix, ha instat aquest dimarts al Govern a posar en marxa el registre de represaliats de la Guerra Civil pendent des del 2022. Al ple de febrer de la corporació provincial Enguix ha avançat, durant el debat de la moció en reconeixement de la figura del que fos vicepresident de la Diputació, Isidre Escandell Úbeda, “afusellat injustament el 28 de juny de 1940 pel que podríem considerar delictes d'opinió”, que la delegació de Memòria que dirigeix “elevarà un informe al Ministeri competent perquè incorpore els represaliats de la institució al cens estatal”.

 

La petició d'Ens Uneix va més enllà de la moció presentada pel grup socialista, on es proposa la creació d'un registre provincial que, segons l'informe del secretari de la Diputació de València, no és competència de la institució. “Des de la delegació de Memòria Democràtica el que farem, i des d’ací ho anuncie, és la realització d'un informe on es recollirà el nom de totes aquelles persones represaliades vinculades a la Diputació de València que durant la Guerra Civil i la dictadura van patir persecucions, condemnes, sancions o qualsevol altra forma de violència personal per raons polítiques, ideològiques o de creença religiosa”.

 

L'informe serà elevat a la secretaria de Memòria Democràtica del Ministeri de Presidència del govern estatal perquè forme part del registre i cens estatal de víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura, complint així amb la llei. "Cal afegir que, com bé diu l'informe del secretari, aquest registre també es basarà, entre altres fonts, de les dades subministrades per les diferents administracions públiques".

 

Enguix ha insistit que "l´elaboració d´un registre d´aquestes característiques no és competència de la Diputació de València, sinó de l´àmbit estatal". En aquest sentit, la vicepresidenta i diputada d´Ens Uneix ha sol·licitat al portaveu socialista a la Diputació, Carlos Fernández Bielsa, a “demanar als seus companys de Madrid que presenten aquesta moció, concretament els punts 2 i 4 per posar en marxa el registre.” Quan estiga en marxa el registre estatal, “nosaltres des de la Diputació els enviarem el nostre informe perquè s’ incorpore a aquest registre que encara no existeix i que confiem que més prompte que tard siga una realitat”, ha conclòs.