Pàgines

divendres, 22 de desembre del 2023

Ens Uneix aconsegueix augmentar a la Diputació les ajudes als municipis ia la Xarxa contra la violència de gènere

 


La Diputació de València ja té pressupost per al 2024. El ple extraordinari del mes de desembre ha donat llum verda a uns comptes “realistes” que pugen a 598 milions d'euros i recullen els nous reptes dels municipis. El primer document econòmic del govern de Vicent Mompó permetrà impulsar el pla d'inversions més gran de la història de la corporació, amb un creixement exponencial i progressiu en els propers dos anys per cobrir les necessitats d'un Pla Obert d'Inversions que destinarà 350 milions per als pobles, durant una legislatura que preveu completar-se en estabilitat financera.

 

El pressupost ha tirat endavant amb els vots a favor del PP, Ens Uneix i Vox, i es traduirà, en paraules de Mompó, en “progrés per als 266 municipis i les tres entitats locals menors de la província”. "Aquests comptes permetran als pobles i ciutats dur a terme els seus projectes amb moltes més facilitats, a causa de l'obsessió que tenim per millorar els nivells d'execució dels plans inversors anteriors, que estaven en un 30%", ha assenyalat Mompó , qui ha lamentat “la demagògia i la crispació” del PSPV i Compromís, que hi han votat en contra.

 

La vicepresidenta primera i portaveu d'Ens Uneix, Natàlia Enguix, ha assegurat que el seu partit ha aconseguit “augmentar a la Diputació les ajudes als municipis i la Xarxa contra la violència de gènere”, i ha defensat “un pressupost transversal, vertebrador i igualitari ”, en què ha destacat l'increment de 62 milions a la partida del Pla Obert d'Inversions. "Presentem aquest pla sis mesos abans que l'últim programa inversor de l'anterior govern, els terminis del qual ampliarem perquè es puga executar fins a l'últim euro i els municipis no perden subvencions", ha afegit Enguix.

 

La representant d´Ens Uneix ha lamentat "la falsedat com a argument i estratègia per part dels portaveus de l´oposició a l´hora d´utilitzar el patiment de les dones per fer una política bruta i molt lletja". I ha deixat clar que “els ajuntaments rebran més diners per fer front a la violència contra les dones, i no només això, sinó que ens hem reunit amb les associacions feministes que no es presentaven a les convocatòries perquè no cobraven quan devien, explicant-los com han de presentar les sol·licituds”.

"De cada 10 euros pressupostats per l'anterior govern en matèria d'Igualtat n'arribaven només tres a la destinació", ha conclòs Enguix.

 

Un pressupost sostenible i progressiu

La diputada d'Hisenda, Laura Sáez, ha exposat les línies mestres d'uns comptes que creuen en les potencialitats de la província i en el rol de lideratge que ha de jugar aquesta corporació en la vertebració territorial, l'impuls econòmic i la cohesió social dels nostres pobles”. Sáez no amaga “l'aposta per un pressupost basat en les necessitats actuals i sense recórrer a préstecs bancaris que engorden les xifres per buscar titulars a premsa; un pressupost que, amb una previsió macroeconòmica i tenint en compte les novetats fiscals, creixerà exponencialment els propers dos anys per poder executar el pla d'inversions més gran de la història de la Diputació”.

 

La responsable d'Hisenda ha fet èmfasis sobre el principal programa inversor de la corporació, un Pla Obert d'Inversions que coordina la vicepresidenta Enguix i que comptarà amb tres convocatòries anuals perquè els ajuntaments presenten els seus projectes “sense precipitar-se i sense presses”, i que anirà augmentant la dotació anual recollida en el pressupost en funció del volum de projectes a subvencionar que presenten els consistoris, amb la intenció de “facilitar la tramitació i ajudar els municipis que les obres projectades s'executen i aquests diners no retornen a la Diputació sinó que es queden als pobles”.

 

Aquesta planificació “coherent, previsora i sense artificis” ha servit d'exemple a Laura Sáez per presentar uns comptes “ambiciosos i prudents alhora, perquè no només serviran per impulsar un pla inversor històric sinó que ho faran en el marc de les previsions econòmiques i financeres i incloent les noves demandes i necessitats dels pobles, millorant l'eficàcia i l'eficiència de la gestió”.

 

Principals partides

La diputada d'Hisenda ha fet un repàs de les principals partides del pressupost de la Diputació de València per al 2024. Al costat del Pla Obert d'Inversions, que s'anirà pressupostant progressivament al llarg dels propers quatre anys fins a assolir els 350 milions d'euros destinats a municipis i mancomunitats, "es mantenen els 40 milions d´inici per al Fons de Cooperació, que es podran incrementar durant l´exercici a través del romanent", i s´assignen 180 milions a Benestar Social, dels quals 140 es transfereixen directament al Hospital General, amb un increment de 2,3 milions per a serveis socials.

 

Altres grans línies d'inversió són les de Medi Ambient, amb 92,5 milions d'euros que inclouen els 8 milions addicionals de què disposarà el Consorci de Bombers per assumir el cost del servei als municipis de menys de 20.000 habitants; la de Carreteres, amb 64 milions i un increment de 3,7 milions per fer front al programa de Camins d’Interès Territorial; la de Cultura, amb una assignació de 20,4 milions d’euros; i la de Fons Europeus, Administració Electrònica i Innovació, amb 18,4 milions, entre els quals 1.250.000 euros per a la digitalització del Cicle Integral de l'Aigua.

 

Entre les novetats, destaquen igualment els 2,5 milions destinats a la recuperació del patrimoni cultural i historicoartístic de la província; els dos milions del Pla de Trinquets que respon a la intenció del govern provincial de defensar les tradicions i els senyals d'identitat, com és el cas de la pilota valenciana; el 1.200.000 euros per assessorar i ajudar els municipis a l'obtenció de fons europeus; el milió d'euros per fer front a la despoblació a les comarques d'interior; i els 600.000 euros adreçats a la reforma i conservació de casernes de la Guàrdia Civil en municipis valencians.

 

A l'apartat de noves necessitats s'emmarca també el projecte d'oficines comarcals amb què el govern de Mompó vol apropar la institució als ajuntaments i als ciutadans. La iniciativa, que lidera la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, al capdavant de Cooperació, disposarà el 2024 de 2,6 milions d'euros per posar en marxa la xarxa d'espais provincials a les diferents comarques, que uniran el servei de gestió tributària amb la atenció d’enginyers, arquitectes i tècnics dAdministració general.

 

Pel que fa a la resta d’ àrees, Educació gestionarà una partida de 8,3 milions d’euros; Esports disposarà de 8 milions; Turisme 7,6 milions, amb una línia de subvenció per a projectes enfocats a municipis en risc de despoblació; Assistència Jurídica i Tècnica 5,7 milions; Teatres 2,6 milions; i Igualtat i Memòria Democràtica 3 milions en conjunt, amb un increment de 300.000 euros en els ajuts als municipis que integren la Xarxa provincial que treballa per fer front a les violències exercides contra les dones.

 

 

Cooperació internacional i Memòria històrica

Natàlia Enguix ha exposat també durant el ple de pressupostos el seu model per a les delegacions de Cooperació Internacional i Memòria històrica, que també dirigeix juntament amb Cooperació Municipal, Igualtat i relacions amb la Generalitat. En aquest sentit, ha avançat que a Cooperació al desenvolupament les ajudes es concediran per concurrència competitiva, buscant “un repartiment objectiu dels dos milions d'euros del pressupost per a aquestes organitzacions no governamentals que realitzen una feina importantíssima”.

 

Pel que fa a memòria democràtica, Enguix ha anunciat “una nova línia de treball enfocada a la vessant educativa, una aposta per explicar la història que va quedar incompleta a les noves generacions des de la cultura de la pau i la no-violència”. La Diputació mantindrà les línies d’inversió tant per a exhumacions com per a identificació de les restes trobades a través de proves d’ADN.

 

La vicepresidenta primera de la Diputació i diputada per Ens Uneix ha considerat, durant la seva intervenció al ple de pressupostos, que “la globalització no ha de suposar una pèrdua d'identitat local, sinó un motiu per reforçar-la, cosa en què les diputacions juguen un paper clau”.