Joan Sanchis ha explicat que l’associació Valenciana de Meteorologia (AVAMET) “és una associació sense ànim de lucre que realitza diàriament, des de 2011, una tasca importantíssima per a la societat valenciana, proporcionant informació i divulgació de dades meteorològiques”. En l'actualitat, AVAMET té més de 500 estacions meteorològiques entre les províncies de València, Castelló i Alacant, sent així la xarxa més densa d’estacions de la Comunitat Valenciana. Les dades que proporciona es poden consultar a temps real en la seua pàgina web, que supera anualment els 20 milions de visites, “i tant investigadors com ciutadans interessats per la meteorologia visiten aquest portal d’on poden extraure dades a temps real i històriques, principalment de temperatura, humitat relativa, vent, pressió atmosfèrica i precipitacions”, explica el diputat.
En paraules de Joan Sanchis, aquesta associació “s’ha consolidat com el principal referent meteorològic dels valencians i valencianes, i és just reconéixer eixe immens treball voluntari i altruista en benefici i seguretat de la societat valenciana. A més a més, el seu paper serà cada volta més important, vista la tendència de canvi climàtic, amb un major risc de fenòmens extrems com pluges torrencials i incendis forestals, que requereixen d’una informació seriosa cap a la població”.
Per tot açò, i per tal de donar suport a l'ampliació de la xarxa d'estacions meteorològiques així com disposar de recursos humans per al manteniment i ampliació d'este servei, La Vall Ens Uneix presenta esta moció en la qual es proposa que la Diputació de València reconega la tasca d’AVAMET en favor de tots els valencians i les valencianes, i que en els pressupostos de la Diputació per a 2022 s’incorpore una partida destinada al finançament de l’associació mitjançant un conveni de col·laboració. A més a més, el text de la proposta inclou que s’inste a la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica a dotar igualment dels recursos econòmics necessaris a AVAMET, per a la tasca d’investigació i d’informació que realitza a la població valenciana, així com per a la prevenció de catàstrofes meteorològiques.
Joan Sanchis afegia que “bon exemple de la tasca que realitza AVAMET va quedar de manifest en el seguiment de la DANA de setembre de l'any 2019 que va afectar greument diversos municipis valencians, i entre ells Ontinyent. Conéixer a temps real les dades meteorològiques a través d’una xarxa densa d’estacions com la d’AVAMET permet tindre constància de les zones més afectades i ajudar a prevenir nombrosos danys personals i/o materials. És un deure per a les administracions valencianes col·laborar amb AVAMET, perquè revertirà molt positivament en la seguretat de valencians i valencianes millorant la prevenció de les catàstrofes d’origen meteorològic, així com la prevenció i l’extinció dels incendis forestals”, concloïa.