Pàgines

dimecres, 23 de setembre del 2020

La Vall Ens Uneix revela que la Mancomunitat és l'avalista del préstec d'1,5 milions a Albaida

“El deute d’Albaida s’ha convertit en el deute dels 34 municipis de La Vall d’Albaida”. Així ho manifestava el portaveu de La Vall Ens Uneix, Joan Sanchis, durant el plenari per a l’aprovació del pressupost 2020, davant el qual la formació comarcalista es va abstindre. Durant la sessió plenària, Sanchis va qüestionar l’aprovació per decret de la llum verda al préstec d’1,3 milions d’euros de Caixa Ontinyent a l’Ajuntament d’Albaida, que sumat als interessos arriba a 1’5 milions, un préstec pel qual la Mancomunitat i els 34 pobles que la integren respondran en cas d’impagament. A aquesta quantitat se li ha de sumar el deute viu de la Mancomunitat a 31 de desembre, que es de 1’2 milions d’euros, de manera que el deute passiu financer ascendeix a quasi 3 milions d’euros, quan el pressupost de la Mancomunitat es de poc mes de 5 milions.

 

Sanchis qualificava de “oscurantista” l’operació, recordant que en un informe del 3 d’abril constava que aquest préstec havia d’aprovar-se per plenari vist que superava el límit legal. L’aprovació, no obstant, es va fer per decret del president coincidint amb la pandèmia ja que es podia fer així per "raons d’emergència". Al propi decret, al seu punt segon, “s’exposa que el préstec ha de ser igualment ratificat ple plenari de la Mancomunitat, cosa que no s’ha fet”. Sanchis es preguntava si no podia haver-se realitzat cap plenari telemàticament, i destacava que “al final açò és un tracte de favor polític a un ajuntament de Compromís per part del PSOE, que compromet a la resta. Els ajuntaments que gestionen de manera correcta s’han de solidaritzar amb el deute dels qui no ho han fet, i ací no passa res”.

 

El diputat de La Vall Ens Uneix incidia en què “són les administracions superiors, Generalitat i Diputació, els qui tenen que ser solidaris en situacions com la de l’Ajuntament d’Albaida, perquè d’altra manera els ajuntaments que gestionen bé poden acabar assumint el deute dels que no ho fan”, i recordava que “si Albaida haguera pagat quan tocava, la Mancomunitat no hauria tingut problemes de tresoreria i no s’haurien viscut situacions com quan l’empresa encarregada de replegar el fem va deixar de fer-ho”. 

 

Joan Sanchis lamentava que el pressupost de la Mancomunitat “no sols s’haja aprovat tard, perquè quan va vindre la pandèmia ja tenia que haver estat aprovat, sinó mal, perquè en la situació en la que es trobem deurien prioritzar-se actuacions i reduir despeses de qüestions supèrflues. No sabem com de prioritari és augmentar de 45.000 a 50.000 euros el pressupost d’una Mostra Internacional de Titelles que en el propi plenari el president va dir que no va a fer-se”, concloïa.