Pàgines

divendres, 22 de maig del 2020

Els alcaldes i regidors de La Valls Ens Uneix reclamen que es tornen a obrir els centres d’atenció primària


Els alcaldes i regidors de la Vall Ens Uneix han reclamat a la gerència del departament de salut que es tornen a obrir els centres d'atenció dels municipis menuts que estan tancats des de l'inici de la pandèmia: "pensem que una vegada estem en Fase 1, la població dels municipis afectats deuen recuperar tant l'atenció diària com els tractaments de les seues malalties cròniques sense haver de desplaçar-se a altres municipis", exposen.
Els alcaldes i alcaldesses de la Vall Ens Uneix de les poblacions afectades entenen que la decisió de concentrar en els municipis grans les consultes d'atenció primària i les extraccions de sang a l'inici de la pandèmia i durant els moments de major intensitat de la malaltia estava justificada per la necessitat de concentrar recursos tant de personal com de material. Però també creuen que, una vegada la situació sanitària tendeix a normalitzar-se i el departament ha assolit la FASE 1, consideren que ha arribat el moment que els centres d'atenció primària tornen a obrir.

En aquest sentit, l'alcalde de Palomar, Jordi Vila, posa com a exemple el seu cas, que és el mateix d'altres municipis, com ara Agullent, Bèlgida, Atzeneta d'Albaida, Benissoda, Bufali i Carrícola, els habitants dels quals han de desplaçar-se a Albaida per rebre atenció sanitària: "no podem continuar en aquesta situació per més temps", ha destacat Jordi Vila, "perquè la gent major, les persones dependents o aquelles que no disposen de vehicle no estan rebent els tractaments i una atenció sanitària digna. Molts d'ells han deixat d'anar al metge per responsabilitat però sobretot perquè no tenen el metge o el servei d’infermeria al poble", ha recordat Vila.

El mateix està ocorrent en les àrees bàsiques d'Ontinyent, Benigànim, L'Olleria o Llutxent, on els metges titulars dels pobles dels seus voltants atenen els pacients en aquests centres de salut. "Si estem volent evitar la despoblació, aquest no és el millor camí. Els municipis menuts han perdut molts d'ells la sucursal bancària, comerços d'alimentació bàsica i ara també el metge. Cal que l'atenció sanitària als municipis vaja normalitzant-se com més aviat millor", ha reclamat l'alcalde del Palomar, Jordi Vila, qui ha recordat que tots els municipis de la comarca han vingut col·laborant desinteressadament en la protecció dels sanitaris confeccionant mascaretes i bates: "pensem que estes poblacions no mereixen ara que s'apliquen retallades en la seua salut", ha afegit.
Vila insisteix que és una qüestió sanitària perquè, ara que la gent pot eixir més, els centres de salut de referència s'estan massificant i en els pobles menuts la gent no està sent atesa: “ja comencen a enregistrar-se reclamacions i queixes derivades de la massificació i la manca d'atenció en els centres de referència”, ha exposat Jordi Vila, alcalde del Palomar, on s'estan pensant ja l'inici d'accions reivindicatives en la població. Tot i això, els ajuntaments han aprofitat aquest paró en l’atenció sanitària per posar a punt els centres i aplicar una acurada desinfecció, ha exposat Jordi Vila.