Pàgines

dimarts, 24 de setembre del 2019

La moció sobre la pólvora de La Vall Ens Uneix es converteix en una declaració institucional de la Diputació


La moció presentada per La Vall Ens Uneix al ple de la Diputació de València en defensa de l’ús de la pólvora en els actes festius s’ha convertit hui finalment en una declaració institucional unànime de tots els grups representats a la corporació valenciana (La Vall, PSPV-PSOE, PP, Compromís, Ciudadanos i Vox). 

Joan Sanchis recordava que “des de La Vall Ens Uneix vam prometre als veïns i veïnes d’Ontinyent i la comarca que seriem la veu dels seus interessos i necessitats. Hui estem satisfets d’haver pogut traslladar la veu del món de la festa d’Ontinyent a la Diputació, i d’haver aconseguit el suport de totes i tots a la defensa d’una tradició tan arrelada i estesa com la dels actes de tret d’arcabusseria en les nostres festes”, manifestava. Cal recordar que dur a la Diputació la defensa de l’ús de la pòlvora en les festes va ser una idea sorgida en una reunió mantinguda el passat 29 de juliol per Joan Sanchis amb el President de la Societat de Festers d’Ontinyent, Vicent Pla, després de la qual el diputat ontinyentí va registrar en agost la referida moció de La Vall Ens Uneix, que ara ha desembocat en aquest acord unànime.

Al text de la declaració institucional es reclama que s'arbitren les mesures necessàries per a la millora dels termes i condicions en què es ve aplicant la Instrucció Tècnica Complementària 26 del Reglament d'Explosius  en les poblacions les festivitats de les quals inclouen els actes de tret de arcabusseria regulats per aquesta ITC, canvis sol·licitats per les entitats de festes de Moros i Cristians sobre aspectes com els terminis designats per al repartiment i enmagatzematge de la pòlvora; el procediment per al seu repartiment, trasvassament i custòdia; i l’increment del preu de la pòlvora destinada a actes d’estes característiques.

Un dels grups més actius en la defensa d’estos canvis va ser el de les entitats festeres de les poblacions agrupades entorn dels anomenats “Pobles de la pólvora” (Iecla, Villena, Ontinyent, Biar, Elda, Petrer, Onil, Saix i Caudete), que han vingut desenvolupat una intensa activitat davant autoritats i instàncies oficials amb vista a aconseguir que la normativa dóne una resposta adequada a les necessitats i problemes sorgits entorn dels actes de tret d’arcabusseria.

Tal com es va acordar en reunió celebrada el dia 15 d'abril de 2018 a Ontinyent, s’ha acordat dirigir-se a les autoritats locals, provincials i autonòmiques per a sol·licitar el seu suport, de cara a la correcció d'aquelles parts de la ITC 26 l'aplicació de la qual ha generat estes disfuncions. Una de les qüestions que es demanden al respecte és instar al Ministeri de transició Ecològica a crear una Mesa de Treball on participen les administracions estatals, autonòmiques i locals competents, amb les entitats festeres.

A més a més, segons la declaració, la Diputació manifesta el seu suport a les gestions que es duguen a terme per tal que la tradició dels tactes de trets d’arcabusseria “deixe de ser vista i tractada com un problema en la normativa vigent i, per contra, reba la consideració i protecció que mereix en atenció al seu arrelament i a la seua notòria importància històrica, cultural i socioeconòmica”.

Declaració institucional front els efectes de la DANA

Al ple de hui de la Diputació de València també ha hagut unanimitat en altra declaració institucional recolzada per tots els grups, en aquest cas al voltant dels efectes de la depressió aïllada en nivells alts (DANA) que va provocar el temporal de pluja que va causar fa uns dies greus danys materials i fins i tot víctimes mortals a la Comunitat Valenciana, sent Ontinyent una de les localitats més afectades. En aquesta declaració que també recolza La Vall Ens Uneix, la Diputació demana al Consell i al Govern d’Espanya la màxima celeritat i agilitat en les actuacions, en la declaració de zones catastròfiques i en l’anticipació de les ajudes a les persones afectades.