Pàgines

dijous, 13 de febrer del 2025

Muro d’Alcoi demana al Consell la suspensió de la consulta lingüística a les aules a proposta d’Ens Uneix

 


El ple de l’Ajuntament d’Ontinyent aprovava el passat 6 de febrer una moció presentada per Muro Ens Uneix en la qual es demana a la Generalitat Valenciana i específicament a la Conselleria d’Educació, la suspensió de la votació de la consulta sobre la llengua base als centres educatius de titularitat pública i privada de la Generalitat, que està previst que comence el proper 25 de febrer. La moció, consensuada per Ens Uneix, Xarxa Muro, PSPV i Compromís de Muro,  ha comptat amb el vot a favor d’aquests i en contra del Partit Popular.

 

Aquesta moció reprén la línia de la plantejada al plenari de la Diputació de València i de l’Ajuntament d’Ontinyent per la vicepresidenta primera i portaveu d’Ens Uneix, Natàlia Enguix, qui explicava que “la voluntat de la consulta proposada per la Conselleria d’Educació és dificultar el compliment del precepte legal que diu que l’alumnat valencià ha de dominar les dues llengües oficials i, per tant, marginar el valencià”. Un fet que suposaria que “a les comarques predominantment de llengua castellana no es poguera complir la llei perquè es redueix el valencià a una assignatura”.

 

A més de Muro d’Alcoi i la Diputació de València, aquesta moció també s’ha presentat en altres municipis, com Ontinyent i Bufali seguint la mateixa línia de defensa del valencià i del model educatiu plurilingüe. La moció té com objectiu recordar que “hem de ser conscients que el valencià és una de les nostres senyes d’identitat, i com a i com a llengua minoritzada enfront del castellà que no haurien de promoure confrontacions estèrils entre famílies i territoris”.

 

En concret, al plenari del passat dijous a l’Ajuntament de Muro d’Alcoi, el regidor i portaveu municipal d’Ens Uneix al consistori, Ángel Mollá, incidia en el fet que “la llibertat passa també per defensar la nostra llengua, la nostra identitat i els nostres drets lingüístics. El dret d’aprendre les dues llengües, tant el valencià com el castellà” i afegia que “el valencià és una llengua minoritzada en enfront del castellà. Per tant, cal que siga sostinguda des de les administracions públiques”.

 

Al text de la moció, Ens Uneix demana “que es parle d'una manera clara i responsable, i que es defense una senya d'identitat tan important per als valencians i valencianes com és la seua llengua pròpia. En tot cas, considerem que allò que s’hauria de consultar a les famílies és si estan d’acord que es dificulte als seus fills i filles satisfer l’exigència de saber valencià i castellà quan acaben l'educació obligatòria. Aquesta política de votació simplista (castellà o valencià) suposa un clar atac a la nostra llengua i a la nostra riquesa lingüística. No es pot permetre que, amb una mala interpretació del concepte de llibertat, es conduïsca les famílies a retallar els coneixements i els drets lingüístics als quals tenen dret els seus fills i filles”.

 

Així, el plenari de Muro d’Alcoi a instàncies de Muro Ens Uneix aprovava la moció que insta a la Generalitat Valenciana a la suspensió de la votació i a tornar als consells escolars les prerrogatives per a consensuar el projecte lingüístic de cada centre educatiu.