Pàgines

dimecres, 19 de febrer del 2025

Ens Uneix porta la veu del municipalisme a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies

 


La veu del municipalisme arriba a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP). Ho ha fet de la mà d’Ens Uneix i la Unió Municipalista aquest dimecres durant l’assemblea per a la formació dels nous òrgans de govern d’aquesta entitat.

 

L’assemblea que ha tingut lloc al Auditori Santiago Criolla de les Arts i les Ciències de València ha reunit representants municipals de 541 municipis, en la qual s’ha escollit a David García, alcalde de Nules i president de la Unió Municipalista, com a vicepresident de la FVMP; Toño Carratalá, com a coordinador general de la Federació i al Cap de Gabinet de la vicepresidenta, representant a À Punt.

 

L’alcalde d’Ontinyent i secretari general d’Ens Uneix ha afirmat que “estem davant un dia històric perquè per primera vegada a la federació va a existir una representació del municipalisme” perquè “tot i que com ajuntaments hem estat participant activament, la unió a través de la Unió Municipalista ens ha permés entrar i, per tant, canviar el joc de majories que hi havia a l’entitat”. Una unió que remarcava ens ha permés “aconseguir la vicepresidència primera de la federació valenciana que, el que pensem fa és fer bo allò que els ciutadans van fer bo quan van votar en les últimes eleccions i ens van donar suport” que, en definitiva, suposa “dur la nostra representació a l’òrgan que representa els diferents municipis i treballar per la nostra gent”. Rodríguez insistia que “no tenim cap consigna partidista i sols venim a defendre al ciutadà i ciutadana” perquè “de vegades es s’ha tingut tendència a defensar més els interessos del partit polític que es representava”.

 

Rodríguez preguntat pel representant d’À Punt que tindrà Ens Uneix en la televisió pública valenciana en la figura de Ricard Gallego, exposava que “esperem ser la veu del trellat i la veu que defensa una radio televisió pública valenciana, en valencià, en trellat i arrelada al territori”.

 

Per la seua banda, el president de la Unió Municipalista, David García, qui serà el vicepresident en la FVMP, incidia en “el dia històric que estem vivint”. Un dia en el que “fem un pas endavant al tindre presència en l’entitat que aglutina els municipis i províncies” perquè “no era de justícia que la tercera força política en número d’alcaldes de la Comunitat Valenciana, per davant fins i tot de Compromís que si que té representació no tinguera representació”. García insistia que “se’ns dona el que ens correspon per proporcionalitat i representativitat en base als resultats electorals de 2023” perquè ara “amb la Unió Municipalista, els partits independents estem units i coordinats sota el lideratge de Jorge Rodríguez, alcalde d’Ontinyent, tenim moltes ganes i molta força de cara les eleccions de 2027”, remarcava.

 

En la mateixa línia també s’ha pronunciat la vicepresidenta primera de la Diputació de València i portaveu d’Ens Uneix, Natàlia Enguix, “que exposava que és un dia molt important per al municipalisme perquè hem aconseguit tindre representació, per primera vegada, en aquesta entitat” i remarcava “que hem aconseguit un consens de tots els partits polítics. Per aquest motiu, des d’Ens Uneix i la Unió Municipalista “hem aconseguit tindre representació perquè ens permetrà portar la veu del municipalisme, dels nostres pobles, comarques i la nostra gent. Amb Ens Uneix i la Unió Municipalista a la FVMP guanyem totes i tots, però sobretot guanya la nostra gent per la que treballem cada dia”.

 

No obstant, durant el discurs de presa de possessió de la presidenta FVMP, Paqui Bartual, en el qual feia referència a la moció de censura a Requena fent apologia i crítica d’aquesta mesura democràtica, Ens Uneix junt a la Unió Municipalista ha abandonat l’auditori com a mostra de rebuig i descontent cap a un discurs que el partit considera “fora de lloc, inadequat, fals i que sols genera confrontació política. Cal recordar-li a la presidenta que ha estat votada pel seu partit, però també per la resta de partits presents en la Federació. És una falta de respecte cap a totes i tots”.

 


dimarts, 18 de febrer del 2025

Ens Uneix demana al ple que la Diputació no subvencione els Premis Jaume I fins que el jurat no siga paritari


La vicepresidenta primera i responsable d’Igualtat, Natàlia Enguix, demana al ple que la Diputació de València no subvencione els premis Rei Jaume I de la Fundació Valenciana Premis Rei Jaume I fins que el jurat no siga paritari i hi haja presència equitativa de dones i homes entre les persones guardonades. La petició arriba després que el jurat no haguera guardonat enguany cap dona. 

 

Així, Enguix exposava al plenari que “la defensa de la igualtat d'oportunitats entre dones i homes ha de ser un dels eixos vertebradors de les polítiques de la totalitat de les institucions públiques i un dels principals mecanismes que ens permeten avançar és el del reconeixement públic, per la qual cosa decisions com les del Jurat dels Premis Jaume I d'enguany no tenen cabuda en una institució implicada amb la lluita per la igualtat entre dones i homes com és la Diputació de València, on considerem inadmissible que no s'haja guardonat a cap dona en l'edició d'enguany”.

 

La portaveu d’Ens Uneix recordava que “la visibilitat del talent femení és clau per a abordar la subrepresentació que històricament han patit les dones en àmbits com la ciència, la investigació i la innovació i per a inspirar a futures generacions de joves i xiquetes”.

 

Moció 8M

La Diputació de València ha aprovat de manera conjunta, en els vots a favor d’Ens Uneix, PP i PSPV i l’abstenció de Compromís la moció en motiu del Dia Internacional de la Dona presentada per la vicepresidenta primera i responsable d'Igualtat, Natàlia Enguix. El text posa el focus en com les tragèdies, com la DANA del passat mes d’octubre o la pandèmia, tenen un gran impacte de qualsevol tipus en les dones. 

 

Així, la vicepresidenta primera Natàlia Enguix afirmava que “dedicarem el nostre esforç este 8 de març a visibilitzar aquesta major vulnerabilitat però també la capacitat de resistència de les dones que han col·laborat colze a colze amb els homes sense diferències”. Enguix incidia que “la igualtat entre homes i dones és un dret irrenunciable i ara més que mai hem de posar en valor la lluita del moviment feminista per a continuar avançat en conquestes socials i no retrocedir davant les noves formes que adopta el patriarcat”. 

 

En esta línia, la diputada d’Igualtat i portaveu d’Ens Uneix recordava que “és necessari parar-nos a reflexionar sobre el treball realitzat en aquests 10 anys des de la seua creació i sobretot analitzar en què s’ha de millorar i com hem de fer-ho des de la Diputació i sempre de la mà de totes les entitats locals” i remarcava que “la igualtat no és un objectiu llunyà, sinó una tasca de cada dia”. En aquest sentit, Enguix reclamava al grup polític Vox “que és una barbaritat comparar el feminisme amb el terrorisme perquè el moviment feminista és un dels moviments més pacífics de la història” i els preguntava amb ironia: “la valia dels homes es pressuposa i la de les dones es qüestiona? A la vista està que les mesures d’acció positiva són necessàries perquè les dones estiguen presents en tots els sectors”, exposava.

 

La proposta plantejava en els seus acords “garantir des de totes les administracions locals serveis de qualitat que permeten a les dones conciliar la seua vida laboral, familiar i personal, així com vetlar per la dignitat de les dones i xiquetes”, alhora que “impulsar projectes que garantisquen que les noves generacions cresquen en un entorn que promoga la corresponsabilitat entre homes i dones”. La moció també inclou la promoció de la participació de les dones “en tots els nivells, promovent la seua presència en òrgans directius i donant suport a l'emprenedoria femenina”, “prestar una atenció específica i particular a les dones del medi rural i les dones amb discapacitat”, així com “impulsar l’acció coordinada de totes les administracions públiques, la societat civil i el sector privat perquè només mitjançant la cooperació podrem aconseguir un progrés sostenible”. 

 

Enguix, per tant, afegia que aquesta moció i acords són necessaris perquè tot i que “hem avançat molt en matèria legislativa, situant-nos a l’avantguarda internacional, les últimes xifres esmentades i la irrupció dels negacionistes de la violència de gènere que qüestionen les polítiques de gènere, posen de manifest la necessitat de reforçar les polítiques d'igualtat, de conciliació i corresponsabilitat especialment des de l'àmbit local, per a garantir el ple exercici dels seus drets”.

dilluns, 17 de febrer del 2025

Natàlia Enguix: “Ens Uneix té personalitat pròpia i defensem les polítiques progressites de la Diputació de València”


La vicepresidenta primera de la Diputació de València i portaveu d’Ens Uneix, Natàlia Enguix, ha participat aquest matí en Les Notícies del Matí de À punt per repassar el treball en la Diputació de València, les negociacions per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) així com l’actualitat política valenciana en general. Durant l’entrevista ha afirmat que “per a nosaltres era molt important comptar amb la delegació de memòria democràtica i d’igualtat. Som un partit progressista i aquestes dues àrees defineixen molt bé allò que som”. En este sentit, Enguix recordava que en “Ens Uneix tenim personalitat pròpia i continuarem defensant les polítiques progressistes a la Diputació de València perquè no són patrimoni del PSPV i Compromís”. 

 

Així, Enguix recordava que des de la Diputació de València s’ha posat en valor l’àrea de memòria democràtica que sols en l’any 2024 va comptar amb un pressupost superior al milió d’euros per a subvencions a projectes de municipis, associacions i ajudes directes per a la localització, exhumació i identificació de represaliats de la guerra civil, així com la potenciació de la divulgació i el reconeixement de la memòria històrica. Entre les iniciatives dutes a terme destaquen els premis ‘La Memòria a l’Escola’ i ‘María la Javalina’, la publicació d'estudis especialitzats i el projecte comarcal ‘La Memòria als biblioteques’. A més, des d’Ens Uneix també s’està reclamant i defensant el valencià als municipis on tenen presència perquè “és una senya de la nostra identitat. Entenem que cal defensar-la i cuidar-la”.

 

La vicepresidenta i delegada d’Igualtat també feia referència durant l’entrevista a la controvèrsia de la passada setmana per la no presència de dones en els Premis Jaume I. Així, Enguix manifestava que “el meu contacte amb la Fundació Premis Jaume I ve de lluny. En 2016, era secretaria de Jorge Rodríguez quan era president de la Diputació de València. En 2017, ja vam demanar a la fundació que incorporaren dones tant en el jurat i que aquest fora paritari com entre les persones premiades. En eixe moment, no es va aconseguir i es va retirar, per tant, la subvenció perquè pensàvem que això no es podia permetre. Després de 6 anys tornem al mateix”. Així, incidia que “com a delegada d’Igualtat comporta defendre estes qüestions. En el plenari, demanarem que no es done la subvenció mentre no hi haja un jurat paritari i no hi haja entre les persones premiades dones. Com a institució, no podem donar una subvenció sinó es compleix amb la paritat”, remarcava.

 

La gestió de la DANA

Durant l’entrevista, la vicepresidenta i presidenta d’Egevasa ha exposat el Pla de Recuperació posat en marxa arran de la DANA. En concret, explicava la renovació de l'acord de cooperació entre la corporació provincial i l'EPSAR, ens de la Generalitat que s'encarrega de la gestió de l'aigua, per a construir huit noves depuradores i realitzar millores en les estacions d'altres 70 municipis valencians. El nou conveni, afirmava Enguix, destinarà 51,5 milions d'euros a obres de depuració en el període 2025-2028, i se suma als 32,5 milions que els dos ens van destinar a actuacions d'urgència en altres 75 depuradores afectades per la dana, que es troben ja en marxa.

 

Municipalistes

Per altra banda, Enguix responia sobre les negociacions per a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i exposava que “estem negociant per arribar a tot el que pugam”. En este sentit, recordava que “els municipalistes som la tercera força política de la Comunitat Valenciana i comptem amb municipis grans i de gran rellevància i cal que tinguen representació en la FVMP per entrar en eixe mapa polític. És de justícia que estigam”.

 

La diputada indicava que “la Unió Municipalista naix precisament perquè els municipis i la seua gent tinga més presència a les administracions públiques. Sabem que no es gens fàcil arribar a les Corts Valencianes, però nosaltres tenim ganes, il·lusió i gent molt vàlida perquè tenen experiència i ganes de continuar”. Enguix preguntada per la possibilitat de presentar-se a les Corts Valencianes exposava que “estem agafant força i estem intentant tindre representació en les diferents administracions i institucions. La Unió Municipalista naix precisament per tindre representació en totes les institucions. Sabem que no és fàcil però tenim a gent molt vàlida, amb més experiència i ganes com és Jorge Rodríguez (Ontinyent) o David García (Nules).

 

Ens Uneix, clau

En finalitzar l’entrevista quan els i les periodistes han destacat el paper clau d’Ens Uneix en la política valenciana. En aquest sentit, Bernardo Guzmán, director de Cadena Ser Comunitat Valenciana, exposava que “Ens Uneix està jugant molt bé les cartes. En la Diputació de València, hi ha 31 diputats i amb una sols diputada tenen una vicepresidència i estan traent endavant l’àrea de memòria democràtica, igualtat i també qüestions de la llengua” i, afegia, que té “l’estratègia de mantindre pendents d’ells tant al Partit Popular com al PSPV. S’ha demostrat que no tanca portes amb el PSPV i paral·lelament té una molt bona relació amb el PP”. 

 

En la mateixa línia, s’ha pronunciat la redactora en cap de l’agencia de notícies d’Europa Press, Silvia Zarza, en destacar “Ens Uneix és la mostra que es pot traure or d’un sols diputat, en este cas, de l’escó de Natàlia Enguix” i Julián Larraz, delegat d’Economia Digital a la Comunitat Valenciana, qui afirmava que Ens Uneix està “demostrant que es pot ser Junts i controlar el govern sense ser destructius. Ens Uneix és un exemple meravellós de com es pot utilitzar el poder minoritari sense ser destructius”. 

 

dijous, 13 de febrer del 2025

Bufali demana al Consell la suspensió de la consulta lingüística a les aules a proposta d’Ens Uneix

 


El ple de l’Ajuntament de Bufali aprovava el passat 6 de febrer una moció presentada per Bufali Ens Uneix en la qual es demana a la Generalitat Valenciana i específicament a la Conselleria d’Educació, la suspensió de la votació de la consulta sobre la llengua base als centres educatius de titularitat pública i privada de la Generalitat, que està previst que comence el proper 25 de febrer.

 

Aquesta moció reprén la línia de la plantejada al plenari de la Diputació de València per la vicepresidenta primera i portaveu d’Ens Uneix, Natàlia Enguix, qui explicava que “la voluntat de la consulta proposada per la Conselleria d’Educació és dificultar el compliment del precepte legal que diu que l’alumnat valencià ha de dominar les dues llengües oficials i, per tant, marginar el valencià”. Un fet que suposaria que “a les comarques predominantment de llengua castellana no es poguera complir la llei perquè es redueix el valencià a una assignatura”.

 

Al plenari del passat dijous a l’Ajuntament de Bufali, l’alcaldessa Fani Mollá exposava que  “la llibertat passa també per defensar la nostra llengua, la nostra identitat i els nostres drets lingüístics. El dret d’aprendre les dues llengües, tant el valencià com el castellà” i afegia que “el valencià és una llengua minoritzada en enfront del castellà. Per tant, cal que siga sostinguda des de les administracions públiques”.

 

Al text de la moció, Ens Uneix demana “que es parle d'una manera clara i responsable, i que es defense una senya d'identitat tan important per als valencians i valencianes com és la seua llengua pròpia”. En aquest sentit, la regidora d’Educació, Eva Maria Vañó Bataller, manifestava que “el dret del valencià en l'educació no és només una qüestió legal, sinó una qüestió de dignitat i de vida. La nostra llengua és la veu que ens connecta amb la nostra terra, amb les nostres arrels i amb la nostra essència.”

La regidora afegia que “no es pot permetre que, amb una mala interpretació del concepte de llibertat, es confonga a les famílies i les conduïsca a limitar els seus fills i filles en l’aprenentatge d’una llengua i en l'accés a noves oportunitats laborals, socials i educatives”, indicava Vañó.

 

El plenari de Bufali aprovava sense cap vot en contra la moció que insta a la Generalitat Valenciana a la suspensió de la votació i a tornar als consells escolars les prerrogatives per a consensuar el projecte lingüístic de cada centre educatiu. En esta mateixa línia, el consell escolar de Bufali també aprovava una altra moció en la que també demanava la suspensió de dita consulta.

 

Així, Vañó afirmava que “les famílies de la nostra escola ho tenen clar: aposten fermament pel valencià com a eina fonamental per a l'ensenyament i la convivència dels seus fills i filles. El valencià és una part essencial del nostre patrimoni, i a les aules ha de continuar sent una llengua viva, present en totes les disciplines, per a garantir que les generacions futures puguen créixer amb el ple coneixement i orgull de la seua llengua materna. Apostar pel valencià és apostar per una educació inclusiva, respectuosa i que promou la igualtat d'oportunitats per a tot l’alumnat", concloïa.

 

 

Muro d’Alcoi demana al Consell la suspensió de la consulta lingüística a les aules a proposta d’Ens Uneix

 


El ple de l’Ajuntament d’Ontinyent aprovava el passat 6 de febrer una moció presentada per Muro Ens Uneix en la qual es demana a la Generalitat Valenciana i específicament a la Conselleria d’Educació, la suspensió de la votació de la consulta sobre la llengua base als centres educatius de titularitat pública i privada de la Generalitat, que està previst que comence el proper 25 de febrer. La moció, consensuada per Ens Uneix, Xarxa Muro, PSPV i Compromís de Muro,  ha comptat amb el vot a favor d’aquests i en contra del Partit Popular.

 

Aquesta moció reprén la línia de la plantejada al plenari de la Diputació de València i de l’Ajuntament d’Ontinyent per la vicepresidenta primera i portaveu d’Ens Uneix, Natàlia Enguix, qui explicava que “la voluntat de la consulta proposada per la Conselleria d’Educació és dificultar el compliment del precepte legal que diu que l’alumnat valencià ha de dominar les dues llengües oficials i, per tant, marginar el valencià”. Un fet que suposaria que “a les comarques predominantment de llengua castellana no es poguera complir la llei perquè es redueix el valencià a una assignatura”.

 

A més de Muro d’Alcoi i la Diputació de València, aquesta moció també s’ha presentat en altres municipis, com Ontinyent i Bufali seguint la mateixa línia de defensa del valencià i del model educatiu plurilingüe. La moció té com objectiu recordar que “hem de ser conscients que el valencià és una de les nostres senyes d’identitat, i com a i com a llengua minoritzada enfront del castellà que no haurien de promoure confrontacions estèrils entre famílies i territoris”.

 

En concret, al plenari del passat dijous a l’Ajuntament de Muro d’Alcoi, el regidor i portaveu municipal d’Ens Uneix al consistori, Ángel Mollá, incidia en el fet que “la llibertat passa també per defensar la nostra llengua, la nostra identitat i els nostres drets lingüístics. El dret d’aprendre les dues llengües, tant el valencià com el castellà” i afegia que “el valencià és una llengua minoritzada en enfront del castellà. Per tant, cal que siga sostinguda des de les administracions públiques”.

 

Al text de la moció, Ens Uneix demana “que es parle d'una manera clara i responsable, i que es defense una senya d'identitat tan important per als valencians i valencianes com és la seua llengua pròpia. En tot cas, considerem que allò que s’hauria de consultar a les famílies és si estan d’acord que es dificulte als seus fills i filles satisfer l’exigència de saber valencià i castellà quan acaben l'educació obligatòria. Aquesta política de votació simplista (castellà o valencià) suposa un clar atac a la nostra llengua i a la nostra riquesa lingüística. No es pot permetre que, amb una mala interpretació del concepte de llibertat, es conduïsca les famílies a retallar els coneixements i els drets lingüístics als quals tenen dret els seus fills i filles”.

 

Així, el plenari de Muro d’Alcoi a instàncies de Muro Ens Uneix aprovava la moció que insta a la Generalitat Valenciana a la suspensió de la votació i a tornar als consells escolars les prerrogatives per a consensuar el projecte lingüístic de cada centre educatiu.

 

 

Ens Uneix denuncia la discriminació als Premis Jaume I i demana retirar el suport de la Diputació


La vicepresidenta primera i portaveu d'Ens Uneix en la Diputació de València, Natàlia Enguix, dona suport a la coordinadora feminista en les seues crítiques i les accions de protesta contra el jurat dels Premis Jaume I, per no haver guardonat enguany cap dona, i s'ha mostrat partidària de què la Diputació de València retire l'ajuda que cada any concedeix a la fundació que organitza els premis. 

 

Enguix, responsable de l'àrea d'Igualtat a la corporació provincial, subscriu les manifestacions de la coordinadora feminista, que han insistit que és "inadmissible" que el jurat dels premis més ben dotats econòmicament de tot l'Estat i que reconeixen les millors trajectòries científiques i empresarials "tinguen la poca vergonya de no premiar cap dona". 

 

La vicepresidenta primera de la Diputació de València ha qüestionat que la mateixa setmana que s'ha celebrat el dia de la dona i la xiqueta en la ciència i pocs dies abans del 8M, els Premis Jaume I no dediquen cap guardó a reconéixer una dona: "és una símptoma clar de tot el que encara ens queda per recórrer en matèria d'igualtat entre dones i homes. El masclisme segueix assegut en les institucions i les elits intel·lectuals d'este país", ha afegit Natàlia Enguix. 

dimarts, 4 de febrer del 2025

Més de 40 càrrecs electes d’Ens Uneix a La Vall d’Albaida i El Comtat reivindiquen a El Palomar “la força del municipalisme”

 

Més de 40 càrrecs electes d’Ens Uneix participaven el passat dissabte en un esmorzar de treball al municipi de El Palomar, amb l’alcalde Jordi Vila com a amfitrió, on els i les presents coincidien en reivindicar “la força del municipalisme com a nexe d’unió entre les ciutats xicotetes i mitjanes per tal d’assolir un futur millor per als seus habitants”. En la trobada, que reunia regidors i regidores de diverses localitats de les comarques de La Vall d’Albaida i El Comtat, el secretari general d’Ens Uneix, Jorge Rodríguez, i la vicepresidenta de la Diputació de València, Natàlia Enguix, feien balanç amb els presents de les gestions dels últims mesos en la direcció de la formació municipalista. 

 

En aquest sentit, Rodríguez exposava que “davant els nous reptes, podem estar a l’alçada novament, des de la humilitat i des del sentit comú, però també des de la valentia que ens ha caracteritzat. Ningú dels que estem ací estaríem junts si no haguérem sigut valents, perquè era més fàcil estar baix el paraigües d’un partit majoritari” i recordava que “totes i tots els que formem part d’Ens Uneix pensàvem en el que volíem representar i el que volíem fer per transformar la nostra societat. Enteníem que això ho sols ho podíem fer des d’una marca independent i no des d’un partit en el qual no fórem més que una cadena d’un engranatge en el que t’envien la informació des de d’alt i tu la repliques des de baix. Per tant, des de la prudència i des del sentit comú podem seguir afrontant reptes”.

 

Durant la jornada, es van abordar diversos assumptes com la gestió de les diverses àrees de gestió directa a la Diputació de València, les diferents subvencions arribades a Ontinyent i La Vall d’Albaida gràcies al pacte de govern en la institució provincial, les gestions per a fer realitat nous projectes per als municipis on està representat Ens Uneix, així com el treball fet per seguir posant en valor la utilitat del moviment municipalista com a via política per defensar els interessos dels pobles i les persones per damunt de les sigles de partits. En aquesta línia, la vicepresidenta de la Diputació de València, Natàlia Enguix, s’adreçava als presents per remarcar que “som Ens Uneix, i la nostra finalitat es ser el partit que represente la majoria de municipis de la Vall d’Albaida i, per això cal continuar treballant per tindre candidatures i llistes en tots els pobles de la nostra comarca perquè això ens permetrà continuar treballant per millorar la qualitat de vida de la nostra gent i posar en el centre els seus interessos.