Ens Uneix defensarà la suspensió de la consulta de la llengua vehicular a les famílies dels centres educatius valencians. Ho farà amb la presentació d’una moció al plenari d’aquest mes de gener de la Diputació de València on es demanarà a la Generalitat Valenciana, i concretament a la Conselleria d’Educació, a la suspensió de la votació per a la consulta de llengua base als centres educatius de titularitat pública i privada de la Generalitat Valenciana.
La vicepresidenta primera de la Diputació de València portaveu d’Ens Uneix a la corporació provincial, Natàlia Enguix, explicava que “la voluntat de la consulta proposada per la Conselleria d’Educació és dificultar el compliment del precepte legal que diu que l’estudiantat valencià ha de dominar les dues llengües oficials i, per tant, marginar el valencià”. Un fet que suposaria en paraules d’Enguix que “a les comarques predominantment de llengua castellana no es poguera complir la llei perquè es reduïx el valencià a una assignatura”.
Així, en la moció s’exposa que “el que s’hauria de consultar a les famílies és si estan d’acord que es complique als seus fills i filles satisfer l’exigència de saber valencià i castellà quan acaben l’educació obligatòria”. Igualment, s’apunta que tot i que “cal apostar per la màxima participació i la màxima llibertat de les famílies en l’educació dels seus fills i les seues filles”, cal “partir de l’obligació de complir les lleis. I la llei valenciana estableix que l’alumnat ha de ser capaç de parlar i escriure en valencià i en castellà quan acabe l’educació obligatòria”.
En aquest sentit, des del grup municipalista es manifesta que “esta política de votació simplista (castellà o valencià) suposa un clar atac a la nostra llengua, contra la nostra riquesa lingüística, i com a llengua minoritzada enfront del castellà, ha de ser sostinguda des de les administracions públiques, que no haurien de promoure confrontacions estèrils entre famílies i territoris”.
Per tot açò, la portaveu d’Ens Uneix demanarà que “es parle d’una forma clara i responsable, i s’estiga al costat d’una senya d’identitat tan important per als valencians i valencianes com és la seua llengua pròpia” perquè “no es pot permetre que una mala concepció del concepte de “llibertat” es porte a les famílies a retallar els coneixements i els drets lingüístics als quals tenen dret els seus fills i filles”.