Pàgines

dissabte, 26 d’octubre del 2024

Jorge Rodríguez: “Hui comença el camí per crear una estructura forta i potent”

 

L'alcalde d'Ontinyent i President d'Ens Uneix, Jorge Rodríguez, és també des d'aquest dissabte el nou Coordinador General de la Unió Municipalista en la Comunitat Valenciana, després d'haver estat proclamat com a tal al I Congrés Autonòmic d'esta confederació de partits independents, que reunia 200 participants procedents de 64 localitats a la Sala Gomis d'Ontinyent, entre alcaldes, alcaldesses, regidors, regidores i simpatitzants. El nou líder del projecte autonòmic dels municipalistes valencians, que va presentar l'única candidatura al càrrec i que va comptar amb el suport unànime dels presents, destacava en la seua intervenció que "hui comença el camí per, a partir de les sinergies, crear una estructura forta i potent. Estructurar allò que existia però estava dispers. Serà un camí llarg i dur, però ple d'il·lusió, una il·lusió que ha de ser el motor d'un canvi per millorar la vida de la ciutadania. Molta gent xicoteta fent coses xicotetes pot fer grans coses", remarcava.

 

Abans, el Congrés, que comptava amb el periodista Ricard Gallego com a conductor, s'iniciava amb les paraules de benviguda de Natàlia Enguix, qui exercia d'amfitriona com a Secretària General Local d'Ens Uneix i Coordinadora Provincial de la Unió Municipalista, i que destacava que "el municipalisme, a més, és el principal antídot contra els extremismes que assolen Europa. Els municipalistes estem a peu de carrer i això és el que els fa por als grans partits, perquè sabem aportar solucions concretes a problemes que moltes vegades provoquen els de dalt".  

 

Acte seguit, intervenia l'alcalde de Nules, David García, President Estatal de la Unió Municipalista, qui protagonitzava una exposició sobre objectius i reptes de la Unió Municipalista, entre els que apuntava "la necessitat d'integrar a tots els partits independents a la Comunitat Valenciana, crear estructures allà on no existeixen i començar a tenir una presència política potent, emprant eines com les Iniciatives Legislatives Populars". Garcia incidia en qué "els municipalistes som com a mínim la força en vots a totes les comarques, i aspirem a tenir molta més presència en 2027".

 

A continuació començava la taula redona anomenada "La força del municipalisme organitzat", moderada per Ricard Gallego, en la qual Julian Sáez, alcalde de Sueca; Eva Tejedor, alcaldessa de San Antonio de Benagéber; Juan Zamorano, tinent d'alcalde de Massamagrell i Joaquin González, regidor de Requena, parlaven de les seues experiències i coincidien en destacar la importància de "no sentir-se a soles" i comptar amb el suport i assessorament d'altres, com està ocorrent aquesta legislatura en la província de València amb el treball del grup d'Ens Uneix a la Diputació per estar al costat d'altres partits municipalistes.

Exposició de dues Iniciatives Legislatives Populars


Seguidament tenia lloc una exposició al voltant de les dues propostes per Iniciativa Legislativa Popular avançades esta setmana als mitjans de comunicació, i que replegaran signatures al primer trimestre de 2025. La que planteja la rebaixa del llistó electoral al 3% va estar exposada per Ramiro Solanes, advocat i professor de dret intemacional de la Universitat de València. Solanes va explicar les peculiaritats dels canvis necessaris i va apuntar com a "molt assequibles" les 10.000 signatures que s'han de replegar per a aquesta ILP, assenyalant el fet que el 3% ja és el llistó electoral en la majoria de les comunitats autònomes.

 Pel que fa a la proposta per la millora del finançament de les administracions locals va estar a càrrec de José Juan Server, expert en finançament autonòmic i President de la Federació de Partits Locals de la Comunitat Valenciana, qui plantejava diversos mecanismes per aconseguir l'objectiu que en aquest cas requerirà d'una quantitat de signatures molt superior (500.000) però que obriria les portes a aconseguir noves fonts de finançament per als municipis que no impacten a l'economia dels ciutadans i ciutadanes, com ara accions vinculades a l'aprofitament de l'úrbanisme.


Un Comité Executiu Autonòmic transversal, paritari i amb ampla representació territorial


Finalment, el Congrés es tancava amb l'elecció del Comité Executiu Autonòmic de la Unió Municipalista. Jorge Rodríguez, qui presentava l'única candidatura, intervenia per exposar les línies mestres del treball que planteja per impulsar la Unió Municipalista a la Comunitat Valenciana, un projecte que ha d'oferir als partits municipalistes assessorament legal i jurídic; també en matèria de comunicació i ús de xarxes socials; i en qüestions bàsiques de l'administració local com l'elaboració d'ordenances i pressupostos. A més a més, avançava la creació d'un fòrum de càrrecs electes, que tindrà per objecte crear un banc de bones pràctiques "que ens ajude a aprofitar allò que tenim per a ser eina de transformació des d'una manera pròpia de fer les coses des del municipalisme".

El Comité Executiu Autonòmic de la Unió Municipalista en la Comunitat Valenciana, a més de comptar amb Jorge Rodríguez com a Coordinador General, estarà integrat per Jorge Rodríguez com a Coordinador, integrant a les vocalies a Francisco Pérez (Els Poblets), Xelo Cascant (Muro d'Alcoi) i Israel Vergara (Elda) per Alacant; José Esteban (Nules) i Rubén Rodríguez (Benicassim) per Castelló; i Yolanda Pastor (Oliva), Toño Carratalá (Alberic), Joaquín González (Requena), Eva Tejedor (San Antonio de Benageber) y Julián Sáez (Sueca) per València. A ells s'afegiran com a membres nats Gabriel Tomás, Juan Pascual Sorbí i Natàlia Enguix (com a coordinadors provincials) i a David García, Ana Sala, Salvador Marcet, José Juan Server, Jaume Ruix i Ana Calatayud (com a membres del Comité Executiu Nacional).