Pàgines

dimecres, 25 de setembre del 2024

Ens Uneix reclama al Govern d’Espanya que no obligue als ajuntaments a repercutir el 100% de la taxa del fem al veïnat

 


La formació municipalista Ens Uneix va a instar al Govern d’Espanya a que no oblique als ajuntaments a repercutir en la ciutadania el 100% del pagament de la taxa de gestió de residus derivada de la “Llei 7/2022 de residus i sòls contaminats per a una economia circular”, que dona fins al mes d’abril de 2025 a les entitats locals per a la seua implementació. Ho farà amb la presentació d’una moció als plenaris de la Diputació de València i de l’Ajuntament d’Ontinyent, en les que demanarà que es tire arrere el nomenat com “basurazo de Pedro Sánchez”.

 

Des d’Ens Uneix es lamenta que “la normativa imposada pel Govern d’Espanya obliga als ajuntaments a repercutir el 100% del cost de la gestió de residus en la ciutadania, fet que es tradueix en un augment de les taxes. Aquestes mesures són especialment regressives perquè afecten de manera desproporcionada les famílies amb rendes més baixes, que han de suportar la mateixa càrrega fiscal que aquelles amb rendes més altes, sense tenir en compte la seua capacitat contributiva”.

 

En la moció dels municipalistes s’exposa que “aquesta nova normativa suposa un augment considerable de la pressió fiscal sobre la ciutadania i que, a més, contradiu el principi de progressivitat fiscal, augmentant la desigualtat en no basar-se en la capacitat econòmica de les persones contribuents, ja que les taxes de gestió de residus s’apliquen de manera uniforme, sense tenir en compte el consum, la generació de residus o el nivell de renda de cada família, fet que provoca una distribució de la càrrega fiscal socialment injusta”.

 

Igualment, s’apunta que “aquesta llei suposa un atac a l’autonomia de l’administració local, ja que obliga a incrementar la taxa fins i tot en ajuntaments sanejats com el d’Ontinyent, que tenen la capacitat financera suficient per a fer front al dèficit que genera aquest servei”. Finalment, s’adverteix que “l’increment de la taxa, provocat per la nova llei, pot generar una reacció negativa en la ciutadania. Si perceben que estan pagant més impostos i taxes, independentment de la seua col·laboració amb el reciclatge, es pot generar un desincentiu en la separació de residus a les llars”.

 

Per tot això, des d’Ens Uneix s’oposen a esta mesura “i per això anem a proposar als plenaris de la Diputació i de l’Ajuntament d’Ontinyent una moció per a instar a l’executiu central a adoptar les mesures necessàries per evitar l’augment de la pressió fiscal sobre la ciutadania i, així, no obligar els ajuntaments de tot l’Estat espanyol a incrementar la taxa de recollida de residus. Igualment sol·licitem que el govern d’Espanya tinga en compte les peticions i el posicionament de totes les administracions locals que s’oposem a repercutir al 100% el cost de la recollida de residus en la ciutadania”, concloïen.