Pàgines

dilluns, 20 de novembre del 2023

Ens Uneix exigeix al Govern que condone deute als ajuntaments com a Catalunya i la resta d'autonomies

 


La vicepresidenta primera de la Diputació de València i diputada d'Ens Uneix, Natàlia Enguix, reclama a l'Estat que “condone el deute dels ajuntaments, igual que té previst fer amb Catalunya i altres autonomies, per a no exercir més pressió fiscal sobre les famílies, especialment en un moment molt sensible després de la pandèmia i les conseqüències econòmiques de les guerres de Rússia i Ucraïna i Israel i Gaza”.

 

Enguix defensarà la proposta en la sessió plenària de novembre de la corporació provincial. En representació del grup Ens Uneix, la primera tinenta alcalde a l'Ajuntament d'Ontinyent planteja la condonació total o parcial del deute del Fons d'Impuls Econòmic, o l'increment proporcional dels ingressos de l'Estat, en el cas dels consistoris que ja hagen liquidat aquest fons.

 

La responsable provincial considera que les entitats locals “són les que més a prop estan de la realitat econòmica i social de la ciutadania i les famílies”, i en aquest sentit “han patit, de la mateixa manera que les comunitats autònomes, les conseqüències derivades de la pandèmia i l'impacte negatiu d'un cicle econòmic condicionat per dues guerres que continuen en marxa”.

 

Natàlia Enguix proposa la creació d'una comissió d'experts en finançament i autonomies que lidere aquest moviment dels ens locals que afavoriria a tot el territori espanyol, al mateix temps que insta a valorar la modificació de la llei reguladora de les hisendes locals per a garantir la suficiència financera de les corporacions.

              

Finalment, la vicepresidenta primera de la Diputació exposarà la conveniència “d’elaborar un cronograma que establisca els passos a seguir pels ajuntaments i el compromís de l'Estat d'assumir el deute viu d'aquests consistoris, la qual cosa permetria disminuir de manera important la pressió fiscal que les entitats locals s'han vist obligades a traslladar a la ciutadania”.