Pàgines

dilluns, 20 de juny del 2022

La Vall Ens Uneix proposa que el tren Xàtiva-Ontinyent-Alcoi siga gratuït

El diputat de La Vall Ens Uneix Joan Sanchis ha presentat una moció al Ple de la Diputació de València per tal que la aquesta reclame al Ministeri de Transports i Mobilitat que el tren Xàtiva-Ontinyent-Alcoi siga gratuït. Des de La Vall Ens Uneix es considera que aplicar des de ja mateix esta gratuïtat suposaria “una mesura per incentivar l’ús del transport públic i com una manera de demanar disculpes des de l'administració per no estar a l'altura de les necessitats de la població d'un tren modern i de qualitat”. Al text de la moció es proposa que es realitzen també els tràmits administratius escaients per millorar el servei, augmentar les freqüències i prevenir impuntualitats i cancel·lacions.

 

Al text de la moció es té en consideració aspectes com la deficient gestió del servei públic, “amb queixes diàries de desenes de passatgers i on, clarament, l’administració ha fallat a la ciutadania, cosa per la que cal demanar disculpes”. També es recorda que la inflació a la Comunitat Valenciana és del 8’7%, perjudicant a les persones que fan ús del tren, “un mitja que a més a més vertebra el territori, que està patint un procés de despoblació de les poblacions més menudes a les ciutats grans”. El diputat també exposa que el tren és actualment deficitari econòmicament, però fer-lo gratuït “suposaria fer-lo molt rentable a escala social, especialment per a la població més vulnerable: En utilitzar-lo molta gent, passaria a ser rentable”.

 

Sanchis també recorda el bon funcionament que ha tingut l’aplicació de la gratuïtat al transport públic en el cas de l’autobús urbà d’Ontinyent, que ha quadruplicat el seu ús des que es va fer gratuït de forma universal i durant tot l’any; i també aludia a la bona acollia a la mesura de la gratuïtat el primer diumenge de mes al tranvia i metro de València, entre altres exemples. Igualment, explicava que és una mesura que permetria reduir la petjada ecològica i les emissions de CO2: “Els desplaçaments en transport públic ,a peu i en bicicleta són claus per protegir la salut i la qualitat de vida de la ciutadania, i en aquest sentit cal tenir molt en compte que cada autobús substitueix a una mitjana de 20 turismes, i un tren de huit vagons equival a 15 autobusos”, recordava.