Pàgines

dijous, 29 d’octubre del 2020

El ple de la Diputació demana que el Ministeri de Transports traspasse a la Generalitat la línia Xàtiva-Ontinyent-Alcoi

 

El ple de la Diputació de València aprovava aquest dimarts una moció conjunta de La Vall Ens Uneix, PSPV-PSOE i Compromís que reclama la transferència de la titularitat de la línia de tren Xàtiva-Ontinyent-Alcoi del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana a la Generalitat Valenciana. La moció, que eixia endavant amb els vots favorables dels tres grups proposants i abstenció de la resta, demana instar tant al Ministeri com a la Generalitat que facen efectiva esta transferència i invertisquen en la línia d'acord amb els compromisos de digitalització, millora i seguretat per a oferir una millora integral del servei.

 

El portaveu de La Vall Ens Uneix, Joan Sanchis, qui presentava el passat 5 d’octubre la moció que posteriorment s'acordava fer conjunta, destacava la importància del transport públic “per a la vertebració del territori, la mobilitat sostenible i la reducció de les desigualtats entre les persones que tenen o no vehicle privat”, assenyalava. La moció, a més de reclamar la transferència de la línia, aprovava que la Diputació inste al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i a la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat per tal que, invertisquen en la línia d’acord amb les seues competències i convenis signats o plans d’actuació; i s'insta també al Ministeri per tal que es recuperen de manera immediata els serveis ferroviaris de línia anteriors a l’Estat d’Alarma de març de 2020, i s’incrementen les freqüències una vegada finalitzades les obres de millora que s’estan escometent en la línia.

 

Joan Sanchis recordava el “sense sentit” que ha suposat mantenir la reducció en un 70% dels serveis de la línia Xàtiva-Ontinyent-Alcoi després d’alçar-se el confinament decretat durant l’Estat d’Alarma per la Covid-19, afectant a les persones usuàries i especialment al professorat dels campus de la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València a Ontinyent i Alcoi, que en reprendre's les classes veien com es quedaven sense el servei de primera hora del matí. 

 

El portaveu de la formació comarcalista recordava que la funció vertebradora i social que realitzen les Rodalies és equivalent a la mateixa que fa la Mitjana Distància, i que “resulta contradictori que dintre del Plan para la Transición a una Nueva Normalidad del Govern d'Espanya existisca la finalitat d’oferir el servei amb les màximes garanties de seguretat sanitària, i al mateix temps es reduïsquen les freqüències ocasionant així un major nombre de persones en cada tren, el que dificulta el necessari distanciament social.

 

Joan Sanchis recordava que “la millora integral que reclamem va ser pactada, signada per escrit en un protocol i publicada al DOGV en agost de 2009. Ha passat per tant més d’una dècada des que eixira endavant aquell document que també contemplava la transferència de la línia de tren Xàtiva-Ontinyent-Alcoi. I ja és hora que la millora integral que el tren necessita deixe de ser una reivindicació històrica i passe a ser una realitat”, concloïa.

 

dimarts, 20 d’octubre del 2020

El ple de la Diputació debatrà una moció de la Vall Ens Uneix perquè Foment transpasse a la Generalitat la línia Xàtiva-Ontinyent-Alcoi

El ple de la Diputació de València debatrà a la seua propera sessió una moció de la Vall Ens Uneix perquè Foment transpasse a la Generalitat la línia Xàtiva-Ontinyent-Alcoi. La moció va estar presentada el passat 5 d'octubre pel portaveu de La Vall Ens Uneix a la Diputació de València, Joan Sanchis, qui agraïa que altres partits s’hagen sumat a la reivindicació, i es congratulava de què “estigam aconseguint retraure a l’agenda política temes importants que estaven morint, com el desdoblament de la CV-60 o el tren Xàtiva Ontinyent-Alcoi. Ja està bé per als grans partits d’omplir-se la boca parlant de lluita contra el despoblament i contra les desigualtats socials i de gènere, i després deixar morir el tren. El foment del transport públic disminueix la desigualtat entre les persones, ha de ser un servei innegociable per a les administracions”, manifestava.

 

Així, la moció de La Vall Ens Uneix proposa que el ple de la Diputació inste a l’administració estatal i autonòmica per tal que es faça efectiva la transferència de competències del Ministeri de Foment a la Generalitat Valenciana, incloent tots els elements de titularitat estatal adscrits a l’explotació ferroviària, "ja que així s’acabarà amb tirar les culpes a l'altre i es podrà actuar en la millora i manteniment del servei de manera més efectiva. Una reivindicació històrica que, recordem, va ser objecte d’un protocol publicat pel DOGV en agost de 2009 on el Ministeri i la Generalitat van acordar col·laborar per promoure la transferència i modernització de la línia. Més d’una dècada després açò s’ha de desbloquejar ja”, incidia.

 

Sanchis també qualificava "d’absolut desgavell” el manteniment de la reducció en un 70% dels serveis de la línia Xàtiva-Ontinyent-Alcoi instaurant després d’alçar-se el confinament decretat durant l’Estat d’Alarma per la Covid-19, “una mesura excepcional que podia entendre’s en aquell moment, però no ara, i més quan el servei de rodalies torna a oferir fins al 100% del servei en alguns casos. La reducció de freqüències ha afectat a les persones usuàries i especialment al professorat dels campus de la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València a Ontinyent i Alcoi, que en reprendre's les classes han vist com es quedaven sense el servei de primera hora del matí”, assenyalava. 

 

La situació, afegeix, està ocasionant una minva de persones usuàries que s’agreujarà amb el tancament momentani de la línia per les obres de condicionament a un dels túnels, raó per la qual es planteja a la moció que s’inste al Ministeri “no sols a recuperar, sinó a incrementar els serveis ferroviaris de la línia Xàtiva-Ontinyent-Alcoi anteriors a l'Estat d’Alarma, i a fer-ho des de ja, fins i tot amb els autobusos que es fleten durant les obres del túnel", afegia.

 

Finalment, la moció de La Vall Ens Uneix també demana instar a la Conselleria de Política Territorial, Obres Publiques i Mobilitat i a la Direcció General que exerceix les competències en materia de transport a la Comunitat Valenciana “a la intervenció en la línia 47 del tren Xàtiva-Ontinyent-Alcoi per oferir una millora integral del servei, ja que aquest afavoreix la vertebració del territori, la mobilitat sostenible i el fet que centenars de persones tinguen accés al transport públic i el seu us”, assenyala el text de la moció. Respecte dels anuncis fets als últims dies sobre possibles millores a la línia, “volem veure si es consignen a les properes setmanes al Pressupost General de l'Estat i al Pressupost de la Generalitat Valenciana, perquè en cas contrari, una volta més, ens hauran estat venent fum, i no hem de permetre-ho mes”, concloïa. 

dimarts, 6 d’octubre del 2020

Jorge Rodríguez destaca que la Vall Ens Uneix respon a la necessitat de la ciutadania de que la seua veu siga escoltada a les institucions


Jorge Rodríguez, secretari general de la Vall Ens Uneix, va dir el dissabte a Benicolet que l'alternativa que planteja la Vall Ens Uneix respon a “la necessitat de la ciutadania que la seua veu siga escoltada en les institucions i al descrèdit dels partits tradicionals”, per la qual cosa va animar als militants i simpatitzants congregats a continuar sumant suports perquè la Vall Ens Uneix arribe a tots els municipis de la comarca, va destacar Rodríguez durant l'esmorzar comarcal organitzat per donar suport als regidors independents de Benicolet, Iván Martínez i Cristina Codina, que s'han unit al seu projecte polític.

En aquest sentit, el també alcalde d'Ontinyent creu que la ciutadania observa cada vegada amb més interès els missatges i les propostes de les formacions independents com la seua perquè aporten “solucions concretes als problemes de la gent” front “al descrèdit", va assenyalar, dels partits tradicionals que “no escolten la la ciutadania". Segons Rodríguez, aquest desencantament ciutadà amb l'alta política és "un perill per a la democràcia, perquè dóna ales als enemics de la convivència i les institucions”, per la qual cosa el que va demanar als grans partits “menys baralles i més solucions”, va afegir.

A Benicolet, un municipi de 580 habitants situat a l'est de la Vall d'Albaida, Jorge Rodríguez també va emplaçar als diferents governs autonòmic, provincial i estatal a treballar “de debò” per la despoblació de les àrees rurals fomentant un millora del transport públic i la generació d'oportunitats d'ocupació per als i les joves”, i va destacar el treball que en aquest sentit està desenvolupant en la Diputació de València el diputat de la Vall Ens Uneix, Joan Sanchis, plantejant iniciatives i mocions en les quals reclama la millora d'infraestructures com el desdoblament de la CV 60 o la modernització de la línia fèrria Xàtiva-Ontinyent-Alcoi.