Pàgines

divendres, 13 de desembre del 2024

Ens Uneix lamenta que Compromís vote amb Vox contra el major pressupost de la història d'Ontinyent

 


El grup municipal d’Ens Uneix a l’Ajuntament d’Ontinyent ha lamentat que Compromís i Vox votaren junts aquest dijous contra el major pressupost de la història d’Ontinyent, sent les úniques formacions que es van oposar en el ple als comptes municipals per a 2025.

 

Des de la formació municipalista s’ha lamentat que al portaveu de Compromís “li done igual votar amb Vox en contra del major pressupost de la història d’Ontinyent, mostrant que la seua és la versió més sectària possible de Compromís, un partit que no es va atrevir a votar en contra del pressupost de la Diputació per a 2025. El portaveu de Compromís està molt desesperat, no ha digerit encara la derrota de 2023, i no ha entés que era el moment de tindre altura de mires i no oposar-se al pressupost més gran de la història. No posa per davant els interessos de la ciutat, sols li interesa la seua carrera política i ha tornat a quedar demostrat”, assenyalen.

 

En la seua intervenció al ple, el regidor d’Hisenda Juan Pablo Úbeda va qualificar com a “molt dur” que Compromís “vote el mateix que Vox, contra un pressupost que té uns pilars clars i unes línies progressistes que xoquen, evidentment, amb els principis de Vox. Entenem que Vox no vote a favor d’una partida nova per a promoció del valencià, o a favor de l’increment de subvencions, de comprar dos autobusos més fomentant el transport gratuït o a favor de subvencionar als usuaris joves i majors, serveis i activitats als centres cívics, socials o al poliesportiu”.

 

Des d’Ens Uneix s’apunta qu “de Vox ho entenem, però de Compromís no, i el seu portaveu haurà de respondre per això”. Úbeda afegia que “no té sentit vindre al ple en mocions a favor d’espais climàtics i refugis climàtics per a estiu i votar en contra de la remodelació del principal parc del barri més poblat de la ciutat”. Úbeda també explicitava que “per a abstindre enlloc de votar en contra, Compromís demanava 100.000 euros adicionals per a les regidories que tenen delegades, com si el que ells gestionen fora més important que la resta de coses”.

 

Des d’Ens Uneix afegeixen que  “pensàvem que feien propostes i sols eren excuses”, excuses com els arguments exposats al ple per votar en contra, “ja que la pujada de la taxa de recollida i transport de residus domèstics arriba per imposició legal de la llei 7/2022 del Govern d’Espanya, que obliga als ajuntaments a recaptar íntegrament esta taxa municipal de recollida. La ciutadania sap perfectament quina és la línia d’aquest govern respecte dels impostos, que hem tingut congelats durant més d’una dècada”. 

 

El regidor d’Ens Uneix s’adreçava a Compromís per recriminar-los “que parlen de diàleg, de política amb altura de mires i de consens,  però ací els tenim una vegada més votant amb Vox. El mateix que ja va passar malauradament amb el plec de recollida de residus, un projecte que situarà Ontinyent com a referent en sostenibilitat. Serà complicat d’explicar als seus votants ontinyentins, la seua postura partidista i que ha prioritzat el partidisme per damunt del benefici que poden aportar a aquesta ciutat”, concloïa.

 

divendres, 6 de desembre del 2024

Natàlia Enguix lamenta que Compromís es pose “de perfil” davant un pressupost històric per a la reconstrucció després de la DANA


 

La vicepresidenta primera i portaveu d’Ens Uneix en la Diputació de València, Natàlia Enguix, ha expressat la seua “profunda decepció” amb Compromís i la seua abstenció aquest dimecres en el ple provincial de Pressupostos, on el grup que encapçala Dolors Gimeno va ser l'únic que no va donar suport a uns comptes "malgrat haver inclòs totes les seues propostes", recorda Enguix.

 

Natàlia Enguix ténia paraules d'agraïment a tots els grups que han donat el seu suport al pressupost, però en el cas de Compromís, única formació que no va votar a favor, lamentava “la seua actitud decebedora i el seu comportament davant el pressupost. Hem atés totes les seues propostes perquè pensàvem que eren proposades constructives i enriquien el pressupost, però al final ens hem adonat que el que proposaven eren excuses per a després no donar suport al pressupost més extensiu i ampli que ha tingut la Diputació de València, que ténia que representar la resposta a la necessitat a la província de tots els municipis afectats per la DANA”.

 

Davant això, lamentava, Compromís s'ha posat “de perfil”, i amb això ha perdut l'oportunitat de sumar-se a la resposta que suposa “un pressupost històric que afronta l'emergència amb tots els recursos possibles”. Per això, afegia, “partits com Compromís, que no secunden quan fa falta polítiques com les que hui hem aprovat en la Diputació, tenen poc sentit en la política autonòmica. Demostren que només són fum i que són ací pel seu interés partidista, però en definitiva no els interessen per a res les necessitats i el drama que està patint la població de València”, concloïa.

 

Els comptes aprovats per la Diputació de València estan dotades amb amb 780 milions d'euros i una resposta immediata de 150 milions per a fer front a la urgència de la Dana, amb un plantejament que prioritza la necessitat dels afectats i pretén contribuir a la reconstrucció de les zones devastades sense descurar el desenvolupament de la resta de municipis.

dimecres, 4 de desembre del 2024

Natàlia Enguix destaca el “paper clau” d'Ens Uneix en l'aprovació del pressupost de la Diputació

 


La vicepresidenta 1ª i portaveu d’Ens Uneix a la Diputació de València, Natàlia Enguix, ha destacat el “paper clau” d’Ens Uneix en l’aprovació sense cap vot en contra del pressupost de la institució provincial per a 2025, un pressupost “de consens” que impulsarà la reconstrucció de les comarques afectades per la DANA. En la seua intervenció en el ple que aprovava aquest dimecres el pressupost, Enguix posava en valor “el treball amb humiltat i discreció” fet des d’Ens Uneix “perquè fora una realitat un pressupost de consens i amb el qual totes i tots ens sentírem còmodes”. Una formació “menuda, profundament municipalista, i que ve d’un territori que va viure una Dana en 2019. Tal vegada per això sabem del que estem parlant, i coneguem de primera mà les necessitats dels ajuntaments i les persones que ho perden tot en una riuada com la del passat 29 d’octubre”.

 

En aquest sentit, recordava la situació viscuda i el treball fet per donar solució definitiva al problema de les inundacions recurrents a la zona de la Cantereria d’Ontinyent, implicant a totes les administracions. Una implicació que ara també va a ser necessària, i, tot i que, afegia “el pressupost que hui aprovem és molt probable que es quede curt per a les necessitats de les comarques arrabassades pel fang i la pena”, era “molt important” que la Diputació de València “donara una resposta unitària i decent als milers de veïns i veïnes que hui, en estos moments, encara no sabem quan tornaran a la seua normalitat”. Una resposta articulada “amb uns pressupostos expansius, que trenquen amb els corsés pressupostaris i les regles fiscals i que pensen en una reconstrucció transformadora de les comarques afectades”.

 

La vicepresidenta 1ª exposava que “els efectes de la Dana ens han obligat a modificar totes les previsions pressupostàries anteriors i ens porten a endeutar-nos, si. Perquè som una institució sanejada i perquè ni els ajuntaments ni els particulars van a tindre la capacitat d’endeutament que nosaltres tenim. Els municipalistes hem de ser sensibles i cobrir eixa manca de finançament que no van a tindre ni l’administració local ni les persones afectades”, remarcava.

 

Natàlia Enguix mostrava el seu “profund orgull” de formar part d¡un govern provincial que ha treballat i està treballant de manera eficient, colze a colze amb els alcaldes i alcaldesses, i allunyada del focus mediàtic, en una administració, la Diputació de València, “que ara per ara és l’única que ha estat al marge dels conflictes i lluites partidistes”. La portaveu de la formació municipalista tenia paraules de reconeixement “a la tasca que s’ha fet tant a nivell tècnic com polític per part de la Diputació”, també “als alcaldes, les alcaldesses i tots el regidors i regidores que shan entregat sense descans”, i “al sentit comú de tots els grups polítics de la Diputació, que des del primer moment han arrimat el muscle i han evitat enfrontaments estèrils”.

 

Enguix concloïa apuntant que “des d’Ens Uneix pensem que davant de la tragèdia, la política ha de fer un pas endavant i posar tots els recursos a l'abast dels ajuntaments i de la ciutadania. No era moment de barallar-se per xifres. Hem demostrat que els municipis i les persones afectades són l'única prioritat de la Diputació”, i  “llancem un missatge nítid de què la Diputació de València, la casa del municipalisme, està al costat de la ciutadania quan més la necessita”, concloïa.

 

 

dimarts, 3 de desembre del 2024

Jorge Rodríguez planteja a la Diputació de València un pla de 200 milions per atendre l’emergència de la DANA

 


El President de la formació municipalista Ens Uneix, Jorge Rodríguez, ha plantejat a la Diputació de València que aplique un “pla conjunt” que mobilitze 200 milions d’euros per atendre l’emergència de la DANA sense que la resta de municipis de la província vegen en perill les seues assignacions. El líder d’Ens Uneix, que compareixia acompanyat per la Vicepresidenta 1ª de la Diputació i portaveu del partit a la corporació valenciana, Natàlia Enguix, demanava a la resta de partits un esforç per acordar uns pressupostos que donen als ajuntaments i els particulars els recursos que necessiten, i feia una crida “a posar tots els recursos a l’abast dels ajuntaments i la ciutadania” en un moment “on, davant de la tragèdia, la política ha de fer un pas endavant”.

 

Jorge Rodríguez exposava que “la tragèdia de la Dana ens obliga a elaborar uns pressupostos expansius, que trenquen amb els corsés pressupostaris i les regles fiscals i que faciliten una reconstrucció transformadora de les comarques afectades”. Per això, i recollint les propostes dels distints partits polítics arreplegades per Natàlia Enguix, la formació municipalista planteja uns pressupostos que incorporen crèdits superiors als 100 milions d’euros, amb l’objectiu d’incrementar, entre altres, el fons de contingència fins a 40 milions d’euros en 2025, i que plantege una assignació extraordinària per a inversions contra el canvi climàtic de 20 milions deuros per al pròxim exercici.

 

El president d’Ens Uneix remarcava que la Diputació, “ara per ara és l’única administració que ha estat al marge dels conflictes i lluites partidistes” i “que ha treballat i està treballant de manera eficient, colze a colze amb els alcaldes i alcaldesses, allunyada del focus mediàtic”, comptant “amb el sentit comú de tots els grups polítics, que des del primer moment han arrimat el muscle i han evitat enfrontaments estèrils”.

 

Amb aquest punt de partida es planteja un “pla conjunt” que compte amb el suport unànime i que es fonamenta en què la Diputació  “és una institució sanejada i perquè ni els ajuntaments ni els particulars van a tindre la seua capacitat d’endeutament. Els municipalistes hem de ser sensibles i cobrir eixa manca de finançament que no van a tindre ni ladministració local ni les persones afectades”. Per això, “no és moment de barallar-se per xifres. Hem de demostrar que els municipis i les persones afectades són l'única prioritat de la Diputació. I així ha de reflectir-se en uns comptes que seran el punt de partida d’una reconstrucció que durarà anys”, afegia.

 

Gestió al Govern d’Espanya i la Generalitat Valenciana

 

Front al treball allunyat del focus mediàtic per part del Govern de la Diputació i el “sentit comú” dels i les representats de tots els grups polítics en la mateixa, Jorge Rodríguez era crític amb la gestió realitzada respecte a la DANA pels dos grans partits tant al Govern d’Espanya com la Generalitat Valenciana. En paraules del també coordinador general de Unió Municipalista en la Comunitat Valenciana “no podem estar més preocupats per la imatge que han donat i estan donant a la ciutadania els nostres governants autonòmics i estatals. Compartim la incomoditat, quan no la incredulitat, respecte de l’absènsia d’unitat i d’empatia davant de la tragèdia. Sembla que estiguen més ocupats en traure rèdit partidista que de donar una resposta eficient. No estem satisfets i pensem que es podria haver fet molt millor amb una mirada més municipalista i menys dogmàtica”, concloïa.

 

dilluns, 2 de desembre del 2024

Natàlia Enguix creu que la tragèdia de la DANA “obliga a tots a buscar el consens” en els pressupostos de la Diputació per a 2025

 


La vicepresidenta primera a la Diputació de València, Natàlia Enguix, considera que la situació social mereix una reacció política decent. La líder d'Ens Uneix creu que la tragèdia de la Dana obliga a tots els actors polítics a buscar "l'acord i el consens" en l'elaboració dels Pressupostos de la corporació provincial per a l'any 2025. A més es mostra convençuda que aconseguir un gran acord pressupostari entorn de la Dana "és el que ciutadania i la política local està esperant d'una institució municipalista com és la Diputació de València, que per ara és l’única administració que ha estat al marge dels conflictes mediàtics i els retrats partidistes". A més, afix: “La Diputació trenca esquemes polítics mentals perquè la seua màxima, el seu motor, és la utilitat i això està per damunt de la rivalitat i els interessos partidistes. La Diputació és útil per a la ciutadania, forma part de la solució, resol problemes del dia a dia sense deixar de costat els plantejaments estructurals. La Diputació trenca esquemes perquè està regida pel sentit comú”.

 

La vicepresidenta ha fet valdre i ha agraït el trellat de tots els grups polítics de la Diputació que, des del primer moment, han arrimat el muscle i han evitat enfrontaments estèrils: "Som a temps de tancar uns pressupostos d'unitat i centrats en una reconstrucció transformadora que mire més enllà d'un exercici pressupostari", ha declarat Enguix, qui ha afegit que és "el moment de trencar regles fiscals i ‘corsés’ pressupostaris. Davant de la tragèdia, la política ha de fer un pas endavant i posar tots els recursos a l'abast dels ajuntaments i de la ciutadania". Enguix considera que “no és moment de barallar-se per xifres i per trobar titulars de premsa. Estem fent-ho bé i demostrant que els municipis i les persones que estan patint les conseqüències d'esta Dana són l'única prioritat de la Diputació i així ha de demostrar-se en uns comptes que seran el punt de partida de la reconstrucció”.

 

La portaveu d’Ens Uneix a la Diputació destaca que esta institució “és la més propera als ajuntaments, la que manté el contacte diari amb els alcaldes i alcaldesses per a prendre nota de les seues necessitats, sense parar-se a mirar els colors i les sigles. I així continuarà sent, a través de les competències directes que tenim en matèries com a carreteres, aigua o emergències, i en qualsevol àmbit o treball on pogam ajudar amb recursos econòmics, tècnics i humans. Ho hem fet amb l'extracció del fang, en el restabliment de serveis essencials com l'aigua o les comunicacions o en el subministrament de menjar, medicaments i botes en el primer moment de la tragèdia”.  Per a Natàlia Enguix, “el que ha demostrat esta crisi, i esperem que mai tornem a viure una desgràcia així, és que les portes de la Diputació sempre estan obertes per a qualsevol alcalde, alcaldessa, veí o veïna dels nostres pobles i ciutats. Seguirem tots junts i eixirem més forts. No hi ha un altre camí”, concloïa.


dissabte, 26 d’octubre del 2024

Jorge Rodríguez: “Hui comença el camí per crear una estructura forta i potent”

 

L'alcalde d'Ontinyent i President d'Ens Uneix, Jorge Rodríguez, és també des d'aquest dissabte el nou Coordinador General de la Unió Municipalista en la Comunitat Valenciana, després d'haver estat proclamat com a tal al I Congrés Autonòmic d'esta confederació de partits independents, que reunia 200 participants procedents de 64 localitats a la Sala Gomis d'Ontinyent, entre alcaldes, alcaldesses, regidors, regidores i simpatitzants. El nou líder del projecte autonòmic dels municipalistes valencians, que va presentar l'única candidatura al càrrec i que va comptar amb el suport unànime dels presents, destacava en la seua intervenció que "hui comença el camí per, a partir de les sinergies, crear una estructura forta i potent. Estructurar allò que existia però estava dispers. Serà un camí llarg i dur, però ple d'il·lusió, una il·lusió que ha de ser el motor d'un canvi per millorar la vida de la ciutadania. Molta gent xicoteta fent coses xicotetes pot fer grans coses", remarcava.

 

Abans, el Congrés, que comptava amb el periodista Ricard Gallego com a conductor, s'iniciava amb les paraules de benviguda de Natàlia Enguix, qui exercia d'amfitriona com a Secretària General Local d'Ens Uneix i Coordinadora Provincial de la Unió Municipalista, i que destacava que "el municipalisme, a més, és el principal antídot contra els extremismes que assolen Europa. Els municipalistes estem a peu de carrer i això és el que els fa por als grans partits, perquè sabem aportar solucions concretes a problemes que moltes vegades provoquen els de dalt".  

 

Acte seguit, intervenia l'alcalde de Nules, David García, President Estatal de la Unió Municipalista, qui protagonitzava una exposició sobre objectius i reptes de la Unió Municipalista, entre els que apuntava "la necessitat d'integrar a tots els partits independents a la Comunitat Valenciana, crear estructures allà on no existeixen i començar a tenir una presència política potent, emprant eines com les Iniciatives Legislatives Populars". Garcia incidia en qué "els municipalistes som com a mínim la força en vots a totes les comarques, i aspirem a tenir molta més presència en 2027".

 

A continuació començava la taula redona anomenada "La força del municipalisme organitzat", moderada per Ricard Gallego, en la qual Julian Sáez, alcalde de Sueca; Eva Tejedor, alcaldessa de San Antonio de Benagéber; Juan Zamorano, tinent d'alcalde de Massamagrell i Joaquin González, regidor de Requena, parlaven de les seues experiències i coincidien en destacar la importància de "no sentir-se a soles" i comptar amb el suport i assessorament d'altres, com està ocorrent aquesta legislatura en la província de València amb el treball del grup d'Ens Uneix a la Diputació per estar al costat d'altres partits municipalistes.

Exposició de dues Iniciatives Legislatives Populars


Seguidament tenia lloc una exposició al voltant de les dues propostes per Iniciativa Legislativa Popular avançades esta setmana als mitjans de comunicació, i que replegaran signatures al primer trimestre de 2025. La que planteja la rebaixa del llistó electoral al 3% va estar exposada per Ramiro Solanes, advocat i professor de dret intemacional de la Universitat de València. Solanes va explicar les peculiaritats dels canvis necessaris i va apuntar com a "molt assequibles" les 10.000 signatures que s'han de replegar per a aquesta ILP, assenyalant el fet que el 3% ja és el llistó electoral en la majoria de les comunitats autònomes.

 Pel que fa a la proposta per la millora del finançament de les administracions locals va estar a càrrec de José Juan Server, expert en finançament autonòmic i President de la Federació de Partits Locals de la Comunitat Valenciana, qui plantejava diversos mecanismes per aconseguir l'objectiu que en aquest cas requerirà d'una quantitat de signatures molt superior (500.000) però que obriria les portes a aconseguir noves fonts de finançament per als municipis que no impacten a l'economia dels ciutadans i ciutadanes, com ara accions vinculades a l'aprofitament de l'úrbanisme.


Un Comité Executiu Autonòmic transversal, paritari i amb ampla representació territorial


Finalment, el Congrés es tancava amb l'elecció del Comité Executiu Autonòmic de la Unió Municipalista. Jorge Rodríguez, qui presentava l'única candidatura, intervenia per exposar les línies mestres del treball que planteja per impulsar la Unió Municipalista a la Comunitat Valenciana, un projecte que ha d'oferir als partits municipalistes assessorament legal i jurídic; també en matèria de comunicació i ús de xarxes socials; i en qüestions bàsiques de l'administració local com l'elaboració d'ordenances i pressupostos. A més a més, avançava la creació d'un fòrum de càrrecs electes, que tindrà per objecte crear un banc de bones pràctiques "que ens ajude a aprofitar allò que tenim per a ser eina de transformació des d'una manera pròpia de fer les coses des del municipalisme".

El Comité Executiu Autonòmic de la Unió Municipalista en la Comunitat Valenciana, a més de comptar amb Jorge Rodríguez com a Coordinador General, estarà integrat per Jorge Rodríguez com a Coordinador, integrant a les vocalies a Francisco Pérez (Els Poblets), Xelo Cascant (Muro d'Alcoi) i Israel Vergara (Elda) per Alacant; José Esteban (Nules) i Rubén Rodríguez (Benicassim) per Castelló; i Yolanda Pastor (Oliva), Toño Carratalá (Alberic), Joaquín González (Requena), Eva Tejedor (San Antonio de Benageber) y Julián Sáez (Sueca) per València. A ells s'afegiran com a membres nats Gabriel Tomás, Juan Pascual Sorbí i Natàlia Enguix (com a coordinadors provincials) i a David García, Ana Sala, Salvador Marcet, José Juan Server, Jaume Ruix i Ana Calatayud (com a membres del Comité Executiu Nacional).

 


 

dijous, 24 d’octubre del 2024

Jorge Rodríguez presenta la seua candidatura a liderar la Unió Municipalista a la Comunitat Valenciana

 


L’alcalde d’Ontinyent i President d’Ens Uneix, Jorge Rodríguez, ha anunciat que presentarà aquest dissabte 26 d’octubre la seua candidatura a liderar la Unió Municipalista a la Comunitat Valenciana. Ho farà al marc del I Congrés Autonòmic de la Unió Municipalista que tindrà lloc a la Sala Gomis d’Ontinyent i on assistiran més de 200 persones entre càrrecs electes independents d’ajuntaments de les províncies de Castelló, València, Alacant, Albacete i Ciudad Real, així com simpatitzants.

 

Jorge Rodríguez, que compareixia en roda de premsa per fer l’anunci acompanyat de la Secretària General d’Ens Uneix a Ontinyent i Coordinadora Provincial de la Unió Municipalista, la també Vicepresidenta 1ª de la Diputació de València Natalia Enguix, destacava que aquest congrés constituent  “donarà tret d'eixida a un projecte municipalista centrat en les persones i el seu dia a dia, que estarà més a prop de les solucions que de les promeses, unit a la quotidianeitat i amb l'objectiu comú de treballar pel benestar i la qualitat de vida de la ciutadania, més enllà d’ideologies".

 

Rodríguez avançava que la seua candidatura serà transversal, paritària i estarà conformada per 21 persones amb ampla representació territorial, de les quals 9 seran membres nats (en ser components de l’executiva nacional o coordinadors provincials), tots ells “alcaldes, alcaldesses, regidors, regidores i persones que s’estimen els seus pobles, amb il·lusió per transformar els seus municipis”. Entre els objectius, "no sols parlar dels problemes de hui sinò anticipar-se a les necessitats de demà; invertir en infrastructres sostenibles, creure en l’economia circular, garantir l’accés a la tecnología i que la gent visca on visca tinga les mateixes oportunitats". En paraules de Jorge Rodríguez, "molt es parla de l'Espanya vaciada, però no hi ha finançament, i la reivindicació des d’una força municipalista pot ajudar a fer els objectius realitat. Més enllà d’ideologies allò important dels partits polítics es ser útils per a la societat, cal estar en cada moment on allà on es pot prestar un servei mes útil a la societat, i això és el que volem fer", avançava.

 

Ronda de consultes per a rebaixar la barrera electoral

 

Natàlia Enguix, qui exercirà d’amfitriona al congrés de dissabte com a Secretària General Local d’Ens Uneix, felicitava Jorge Rodríguez per la seua candidatura a coordinar de la Unió Municipalista a la Comunitat Valenciana, “necessitem líders com ell per encapçalar projectes tan ambiciosos com aquest, amb gent que es deixa la pell pels seus municipis i que van mes enllà de les ideologies". Enguix explicava que la Unió Municipalista “vol fer fer polítiques útils que donen solucions reals als nostres veins i veines, respectant les particularitats de cada partit i ajuntament integrat, dins d’un acord de mínims que aprovarem dissabte i al qual donarem llibertat per fer les polítiques que mes afavorisquen a la seua gent".

 

A més de triar-se la direcció autonòmica del partit, “es parlarà d’altres grans reptes a la Comunitat Valenciana que estem treballant per fer realitat, com són baixar la barrera electoral del 5 al 3% per accedir a Les Corts, i reclamar un model més just de finançament per als municipis”. Dos objectius que es preten reivindicar amb la presentació de dues propostes d’iniciativa legislativa popular (ILP) que seran exposades per Ramiro Solanes, advocat i professor de Dret Internacional Públic de la Universitat de València i per José Juan Server, expert en finançament autonòmic i Secretari General de FEPAL, federació de partits locals de la Comunitat Valenciana.

 

En aquest sentit, Jorge Rodríguez anunciava que una volta conformada la direcció autonòmica de la Unió Municipalista, vol encetar-se una ronda de consultes amb representants dels partits polítics actualment presents a Les Corts Valencianes per tractar de buscar el seu suport a la rebaixa de la barrera electoral. En aquest sentit, recordava que "al seua dia va haver un principi de pacte entre PSPV, Compromís i Ciudadanos que no va ser possible finalment però on els dos primers partits es van mostrar favorables a esta rebaixa, "i a eixe acord ens remetem, esperem que siguen coherents amb el seu propi posicionament". Rodríguez també apuntava que s'intentarà convèncer al Partit Popular de la conveniència d’esta rebaixa.

 

200 persones inscrites de 64 localitats participants

 

Enguix confirmava que el congrés ja compta amb al voltant de 200 persones inscrites de 64 localitats participants, “des de Nules i Benicassim a la província de Castelló, passant per Benicull de Xuquer o Algimia d'Alfara a la província de Valencia i arribant fins a la Vilajoiosa o Torrevieja a la província d'Alacant, a més de ciutats d'altres províncies veines de la nostra comunitat com son Alcazar de San Juan de Ciudad Real o Caudete d'Albacete". La Coordinadora Provincial de la Unió Municipalista detallava que la Mesa del Congrés estarà conformada per l’alcalde de Nules, David Garcia com a president; l’alcaldessa de Calp, Ana Sala com a vicepresidenta; Jaime Ruix, tinent d’alcalde de La Pobla de Vallbona com a Secretari; i el regidor d'Ontinyent Juan Pablo Úbeda i la regidora de Carxaixent Ana Calatayud com a vocals.

 

Enguix incidia en què “els partits municipalistes sóm la tercera força en vots i volem representar als nostres veïns i veïnes, dins d’un sistema que represente millor la diversitat de la societat valenciana”, i convidava a assistir al congrés “a la gent que vullga, encara que no forme part de cap partit, per tal que ens conega i comprove que són gent seriosa i que allò que vol es millorar la vida dels veïns i veïnes”, concloïa.

 



dimecres, 23 d’octubre del 2024

200 càrrecs electes independents participaran a Ontinyent en el I Congrés Autonòmic de la Unió Municipalista

 


Prop de 200 càrrecs electes independents d’ajuntaments de la Comunitat Valenciana participaran el proper dissabte 26 d’octubre a Ontinyent en el I Congrés Autonòmic de la Unió Municipalista, després que la confederació de partits independents una volta ja s’ha constituït la seua estructura organitzativa a nivell provincial. La jornada, que tindrà lloc a la Sala Gomis, amb la formació Ens Uneix com a amfitrions, començarà amb l’acreditació dels i les participants a les 10:30 hores i la benvinguda a les 11:00, per a donar par a les 11:30 hores a la taula redona "La força del municipalisme organitzat"; i a les 12:15 hores al debat sobre la presentació de dues propostes d’iniciativa legislativa popular (ILP) per reclamar canvis a la llei electoral i al model de finançament administracions locals.

 

La ILP sobre la llei electoral, que planteja rebaixar al 3% dels vots el “llistó electoral” per accedir a Les Corts, serà exposada per Ramiro Solanes, advocat i professor de Dret Internacional Públic de la Universitat de València. Pel que fa a la proposta que reclama un model més just de finançament de les administracions locals, serà exposada per José Juan Server, expert en finançament autonòmic i Secretari General de FEPAL, federació de partits locals de la Comunitat Valenciana. Acte seguit tindrà lloc sobre les 12:30 hores l’elecció de la direcció organitzativa del comité autonòmic de la Unió Municipalista de la Comunitat Valenciana, seguida d’un torn obert de paraula després del qual finalitzarà l’acte, traslladant-se posteriorment els i les participants a dinar a un restaurant local.

 

La posada en marxa del comité autonòmic d'Unió Municipalista a la Comunitat Valenciana arriba després de la conformació abans de l’estiu dels tres comités provincials de Castelló, València i Alacant. La vicepresidenta de la Diputació de València i 1a tinenta d'alcalde de l'Ajuntament d'Ontinyent per Ens Uneix, Natalia Enguix, coordinadora de la confederació Unió Municipalista a la Província de València, destacava la importància “de seguir avançant en l’estructura d’un projecte ambiciós, que està al marge de blocs ideològics i que compta amb una base social molt forta, perquè en vots, els municipalistes som ja la tercera força política a la Comunitat Valenciana i a Espanya”, remarcava.

dimecres, 25 de setembre del 2024

Ens Uneix reclama al Govern d’Espanya que no obligue als ajuntaments a repercutir el 100% de la taxa del fem al veïnat

 


La formació municipalista Ens Uneix va a instar al Govern d’Espanya a que no oblique als ajuntaments a repercutir en la ciutadania el 100% del pagament de la taxa de gestió de residus derivada de la “Llei 7/2022 de residus i sòls contaminats per a una economia circular”, que dona fins al mes d’abril de 2025 a les entitats locals per a la seua implementació. Ho farà amb la presentació d’una moció als plenaris de la Diputació de València i de l’Ajuntament d’Ontinyent, en les que demanarà que es tire arrere el nomenat com “basurazo de Pedro Sánchez”.

 

Des d’Ens Uneix es lamenta que “la normativa imposada pel Govern d’Espanya obliga als ajuntaments a repercutir el 100% del cost de la gestió de residus en la ciutadania, fet que es tradueix en un augment de les taxes. Aquestes mesures són especialment regressives perquè afecten de manera desproporcionada les famílies amb rendes més baixes, que han de suportar la mateixa càrrega fiscal que aquelles amb rendes més altes, sense tenir en compte la seua capacitat contributiva”.

 

En la moció dels municipalistes s’exposa que “aquesta nova normativa suposa un augment considerable de la pressió fiscal sobre la ciutadania i que, a més, contradiu el principi de progressivitat fiscal, augmentant la desigualtat en no basar-se en la capacitat econòmica de les persones contribuents, ja que les taxes de gestió de residus s’apliquen de manera uniforme, sense tenir en compte el consum, la generació de residus o el nivell de renda de cada família, fet que provoca una distribució de la càrrega fiscal socialment injusta”.

 

Igualment, s’apunta que “aquesta llei suposa un atac a l’autonomia de l’administració local, ja que obliga a incrementar la taxa fins i tot en ajuntaments sanejats com el d’Ontinyent, que tenen la capacitat financera suficient per a fer front al dèficit que genera aquest servei”. Finalment, s’adverteix que “l’increment de la taxa, provocat per la nova llei, pot generar una reacció negativa en la ciutadania. Si perceben que estan pagant més impostos i taxes, independentment de la seua col·laboració amb el reciclatge, es pot generar un desincentiu en la separació de residus a les llars”.

 

Per tot això, des d’Ens Uneix s’oposen a esta mesura “i per això anem a proposar als plenaris de la Diputació i de l’Ajuntament d’Ontinyent una moció per a instar a l’executiu central a adoptar les mesures necessàries per evitar l’augment de la pressió fiscal sobre la ciutadania i, així, no obligar els ajuntaments de tot l’Estat espanyol a incrementar la taxa de recollida de residus. Igualment sol·licitem que el govern d’Espanya tinga en compte les peticions i el posicionament de totes les administracions locals que s’oposem a repercutir al 100% el cost de la recollida de residus en la ciutadania”, concloïen.

 

dimarts, 24 de setembre del 2024

El futur alcalde independent de Massamagrell trasllada a Natàlia Enguix les inquietuds del seu partit

 


La portaveu d’Ens Uneix i vicepresidenta primera de la Diputació de València, Natàlia Enguix, s'ha reunit amb els responsables de Veïns per Massamagrell, el partit independent del municipi de l'Horta Nord membre de la plataforma Municipalistes a la qual pertany Ens Uneix.

 

Van participar en la reunió el regidor Juan Zamorano, futur alcalde de Massamagrell fruit del pacte de govern establert a principis de legislatura; la regidora Mila Sánchez i Juan Bautista Miquel, integrant del partit independent. Els tres van traslladar a Natàlia Enguix les inquietuds de la seua experiència de govern a Massamagrell i van demanar l'assessorament de la vicepresidenta provincial i també primera tinenta d'alcalde d'Ontinyent.

 

Veïns per Massamagrell és una de les formacions que es considera promotora de la plataforma Municipalistes, “amb la qual esperem avançar conjuntament en un futur. L'esforç de tots els partits independents que compartim eixe esperit municipalista i una visió molt similar a l'hora de gestionar els nostres recursos locals és fonamental per a canviar les regles de la política”.

 

Natàlia Enguix, considera l'aliança municipalista “fonamental per a visibilitzar i donar veu a persones que coneixem molt bé els nostres pobles i ciutats i que estem plenament capacitats per a transformar i millorar la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes”.

 

Durant la reunió no sols es van tractar assumptes relacionats amb el govern local i l'assessorament polític per part de Natàlia Enguix. La vicepresidenta de la Diputació va aprofitar la trobada per a explicar detingudament a Veïns per Massamagrell les novetats i el funcionament del Pla Obert, el principal programa inversor de la Diputació. La responsabilitat de govern de Juan Zamorano, que serà alcalde al llarg de la present legislatura, va fer que Enguix destinara part de la reunió a explicar-li el funcionament de les eines que la Diputació té a disposició del seu ajuntament.

divendres, 20 de setembre del 2024

Beniatjar dona llum verda al projecte d’execució de la II fase de la carretera CV-622

 

L’Ajuntament de Beniatjar ha donat llum verda al projecte d’execució de la II fase del projecte de remodelació de la CV-622, que dona accés a la localitat a través de la CV-60. Es tracta d’un projecte que s’executa en dues fases, la primera de les quals amb una inversió de 900.000 euros ja està finalitzada.

 

L’alcalde de Beniatjar, Jaime Ferrer, mostrava la seua satisfacció perquè "després de molts anys de reivindicacions, la vicepresidenta primera Natàlia Enguix i també la vicepresidenta segona Reme Mazzolari estiguen treballant perquè aquest projecte siga una realitat".

 

L’alcalde recordava que per a Beniatjar l’execució d’aquest projecte és “transcendental per lluitar contra el despoblament” i afavorir l’economia local que “és majoritàriament agrícola i depén, per tant, de bones connexions perquè la cooperativa d’oli de Beniatjar puga funcionar correctament. Aquest projecte significa prosperitat i seguretat”, incidia.

 

En la primera fase del projecte, s’han executat millores que han suposat la millora de la funcionalitat, la seguretat viària i l'accessibilitat al municipi de Beniatjar, mitjançant l'ampliació de la plataforma a sis metres d'amplària, la creació de cunetes trepitjables i l'eliminació d'obstacles laterals i desnivells. En aquest sentit, Giner insistia que "en Beniatjar el veïnat està molt content perquè ha pogut comprovar les millores en seguretat i connexió de la primera fase i estem desitjant que es puga executar la segona fase per gaudir d’un accés modern i segur com tenen altres localitats”

dimecres, 21 d’agost del 2024

Natàlia Enguix destaca la rellevància de la festa dels Moros i Cristians d’Ontinyent com a atractiu turístic autonòmic de primer nivell

 


La Vicepresidenta 1ª de la Diputació de València, Natàlia Enguix, ha destacat la rellevància de la festa de Moros i Cristians d’Ontinyent “com a atractiu turístic de primer nivell per a tota la Comunitat Valenciana. Al mes d’agost pocs esdeveniments com aquest tenen lloc a Espanya, capaços d’atraure les mirades i despertar l’admiració nacional i internacional, i la Diputació ha de col·laborar en allò que puga amb una festa d’esta rellevància”. Així ho manifestava aquest dimecres al transcurs del lliurament a la comparsa Marineros, la qual havia sol·licitat l’ajuda de la Diputació per a la impressió dels 5.000 programes explicatius de la capitania cristiana que es repartiran aquest divendres entre el públic assistent a l’Entrada de Moros i Cristians ontinyentina.

 

Enguix assistia al lliurament dels programes al president de la comparsa, José Campos, i la capitana cristiana de 2024, Lucia Gil, els quals agraïen el suport de la vicepresidenta primera i l’atenció a seua demanda. La Vicepresidenta 1ª recordava que la Diputació obrirà en setembre el termini perquè totes les comparses de Moros i Cristians puguen sol·licitar ajudes econòmiques per a finançar les seues activitats, una volta es publique en el BOP el decret amb les ajudes a les festes de moros i cristians aprovades per la corporació valenciana. Natàlia Enguix recordava que una volta es publique al BOP, les comparses podran sol·licitar una ajuda directa de 500 euros amb la qual volem que els Moros i Cristians tinguen el mateix tractament que tenen les Falles per part de la Diputació, que amb esta convocatòria disposarà un total de 200.000 euros per donar suport a la festa de Moros i Cristians.

dilluns, 19 d’agost del 2024

Natàlia Enguix recrimina al Gobierno de España que no haya desarrollado y aplicado la Ley de Memoria Democrática

 


La vicepresidenta 1ª de la Diputación de Valencia y portavoz del grupo de Ens Uneix en la corporación valenciana, Natàlia Enguix, ha recriminado al Gobierno de España que no haya desarrollado y aplicado la Ley de Memoria Democrática, aprobada el 21 de octubre de 2022 por las Cortes Generales. En una entrevista concedida a la televisión pública valenciana, Enguix ha sido tajante en el tema porque en su opinión “la legislación no sirve si no se desarrolla y aplica”. Como ejemplo, el Gobierno anunció unas inversiones por valor de medio millón de euros en la provincia en materia de memoria “y no se han ejecutado al no estar en los presupuestos”.

 

La Diputación, en cambio, ha reforzado la delegación de Memoria, con Enguix al frente, y este año ha invertido más de un millón de euros en ayudas a familiares para la exhumación e identificación de víctimas, a los ayuntamientos para memoriales e infraestructuras de la memoria como refugios y trincheras, y también en la parte pedagógica, “fundamental para dar a conocer la historia completa y que no se vuelva a repetir esa parte oscura de nuestra historia”. Enguix ha asegurado que la Diputación es un muro de contención para proteger la memoria democrática, y que le gustaría poder trabajar de la mano de otras instituciones, “tanto de la Generalitat como de ese gobierno central que aún no ha puesto en marcha el registro de personas fusiladas ni ha facilitado los trámites para obtener la condición de víctima del franquismo, aspectos ambos recogidos en esa Ley de Memoria Democrática que no está aplicando”.

 

Presencia presente y futura de Ens Uneix en las instituciones

 

Respecto a las relaciones con la Generalitat, ha destacado que “son muy cercanas y cordiales”, lo que ha llevado a que el equipo de gobierno de Carlos Mazón tenga una mayor preocupación por Ontinyent y la comarca, lo que se ha traducido en más inversiones, caso de la finalización del hospital o del desbloqueo del proyecto del Palacio de Justicia”. En la anterior legislatura, Ximo Puig solo visitó Ontinyent una vez, con motivo de la DANA. “Después el anterior Consell realizó una pseudopresentación del hospital cuando no estaba ni mucho menos acabado”.

 

En cuanto a los futuros presupuestos en la Diputación, Enguix ha avanzado que está abierta a pactar con cualquier partido y a alcanzar el máximo consenso para beneficiar a todos los municipios de la provincia, como ha hecho desde que llegó a la Diputación. “Si el PSPV y Compromís quieren llegar a acuerdos van a tener la oportunidad, y se les ofrecerá formar parte del presupuesto como se hizo en el anterior ejercicio”. No obstante, confía plenamente en la capacidad de negociación del actual gobierno de la Diputación.

 

Respecto al partido y su aspiración de expandirse, Enguix ha admitido que les gustaría conseguir más representación en la Diputación “y ojalá en algún momento en Les Corts”, aunque eso es algo más lejano. Ha manifestado que esa aspiración se basa en las relaciones con partidos independientes municipalistas, que tienen un perfil muy similar al de Ens Uneix, y admite “una muy buena relación con la alcaldesa de Oliva, Yolanda Pastor, que tiene un perfil muy similar al nuestro”.

 

Moción de censura en Sueca

 

También ha hablado en la entrevista de la moción de censura en Sueca, asegurando que “cuando pierdes la confianza en tu socio de gobierno es que algo está fallando. Y ese algo era una situación económicamente insostenible en ese ayuntamiento. Cuando las cosas no se hacen bien hay posibilidad de cambiarlas, y eso es lo que ha apoyado Ens Uneix en este caso. Pensamos que hacía falta un cambio en Sueca y que la causa era justa”. Respecto a las críticas del PSPV, lamenta que a veces en política se tenga la memoria tan corta, “ya que Diana Morant gobernó en Gandia y Pedro Sánchez gobierna en España sin ser las listas más votadas. Los pactos están dentro del sistema democrático, lo han recordado en muchas ocasiones los propios socialistas y es lo que estamos haciendo nosotros, utilizarlos cuando lo creemos oportuno y existe una causa justificada. Además, el PSPV ha dejado totalmente solo a su alcalde, ellos sabrán por qué”.

 

Total implicación con Ontinyent y La Vall d’Albaida

 

Por último, y respecto al papel que juega Ens Uneix en la Diputación, Natàlia Enguix no oculta el compromiso o la implicación de su partido con Ontinyent y la comarca de la Vall d'Albaida: “estamos aquí por ellos y nunca hemos ocultado que las inversiones en Ontinyent, una ciudad olvidada hasta que llegó Jorge Rodríguez a la Alcaldía hace trece años, y en la comarca son una prioridad para nosotros, y que iban a serlo pactáramos con quien pactáramos en el gobierno de la Diputación”.

 

Pero “más allá de esa responsabilidad innegociable con nuestra gente, hemos demostrado que creemos en la política y en su capacidad para transformar y mejorar la vida de las personas, en este caso de los ciudadanos de la provincia. Por eso hemos adquirido la responsabilidad de gestionar el plan de inversiones más ambicioso en la historia de la Diputación o llevar las áreas de Igualdad, Memoria y Cooperación Internacional. Podríamos habernos limitado a garantizar las inversiones para nuestra comarca, pero también hemos querido aportar nuestra capacidad de gestión al resto de comarcas para facilitar los procedimientos y conseguir que lleguen a los municipios más ayudas y en el menor tiempo posible”, concluía.

dimecres, 7 d’agost del 2024

Natalia Enguix encapçala una ampla representació política a la processó del Crist de la Fe de Benicolet

 


La vicepresidenta 1ª de la Diputació de València, Natalia Enguix, encapçalava aquest dimarts una ampla representació política a la processó del Santíssim Crist de la Fe de la localitat de Benicolet, acte central de les festes del municipi. La responsable provincial va acompanyar en el recorregut pels carrers de la localitat a l'alcalde, Iván Martínez (Ens Uneix), en un acte que també va comptar amb la presència d’alcaldes i alcaldesses, regidores i regidors de 15 municipis de dins i fora de La Vall d’Albaida, de diversos partits polítics.

 

En concret, es va comptar amb el president de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida i alcalde d’Alfarrasí, Ismael San Victor, els alcaldes i alcaldesses de Belgida, Bocairent, Lluxent, Atzeneta d’Albaida, l’Olleria, Pinet, Benissuera, Beniganim, Montixelvo, Benissoda i el Palomar, així com regidores i regidors de Benicolet, Ontinyent, Almiserà i Muro d’Alcoi.

 

Natàlia Enguix destacava que les festes patronals “són fonamentals per mantenir vives les tradicions dels nostres pobles, i per això des de la Diputació seguirem donant suport a estes manifestacions festives que a més de mostrar la nostra cultura i atraure visitants són també un punt de trobada i germanor, com està passant hui a Benicolet”.  Per la seua banda, l’alcalde de Benicolet, Iván Martínez, agraïa “el suport amb que sempre comptem per part de la vicepresidenta Natàlia Enguix, així com el suport dels i les representants de tants municipis que ens han volgut acompanyar en aquest acte tan emotiu, i als quals els agraïm de tot cor que ens hagen acompanyat en el dia gran de les nostres festes”.

 


 

 

dimecres, 17 de juliol del 2024

PSPV i Compromís en la Diputació neguen el seu suport a una subvenció de 300.000 euros per a Ontinyent


 La formació municipalista Ens Uneix ha lamentat que els representants de PSPV-PSOE i Compromís en la Diputació de València hagen negat el seu suport a una subvenció de 300.000 euros per a Ontinyent, que era aprovada al ple de la corporació valenciana d’aquest dimarts amb els vots favorables de la resta de grups.

 

La portaveu d’Ens Uneix i vicepresidenta 1ª de la Diputació, Natàlia Enguix, ha explicat que “es tracta d’una aportació nominativa a l’Ajuntament d’Ontinyent, inclosa a l’acord de govern, per a l’adquisició dels terrenys propietat de l’empresa d'entitat pública empresarial adscrita al Ministeri de Transport i Mobilitat Sostenible, ADIF, uns terrenys adjacents a l’estació de tren d’Ontinyent que actualment són utilitzats com a magatzem municipal en règim de lloguer. Les inminents obres al tren Xàtiva-Ontinyent-Alcoi poden provocar que ADIF vullga donar altre ús a estos espais que ara ens té cedits en règim de lloguer, per tant era urgent que tractàrem aquest punt i comptar amb esta subvenció per poder adquirir els terrenys i mantenir el lloc que està servint com a base d’operacions del departament d’obres”.

 

Davant d’açò, Enguix explicava que “PSPV-PSOE i Compromís s’han oposat en primer lloc a la urgència per tractar aquest punt en el plenari, i després han negat el seu suport i s’han abstés en la votació per a la seua aprovació. Sembla que no els agrada que vinguen diners a Ontinyent, i ens preguntem si els seus companys en els grups municipals de l’Ajuntament estan d’acord. En qualsevol cas poc importa, perquè nosaltres anem a seguir treballant per la nostra ciutat i la nostra comarca allà on estigam representats, és l’avantatge de no dependre de consignes de partit imposades d’altres llocs”. 

 

El regidor de Serveis Municipals de l’Ajuntament d’Ontinyent, Jordi Vallés, d’Ens Uneix, explicava per la seua banda que “un correcte funcionament dels serveis municipals d’una ciutat impacta directament en la qualitat de vida dels seus ciutadans, per la qual cosa gestionar-los amb eficàcia i qualitat ha de ser l'imperatiu de qualsevol ajuntament. Per aquesta raó, l'Ajuntament d’Ontinyent sempre s’ha preocupat de disposar de les millors condicions per als seus treballadors i treballadores, així com de estar sortit de totes les eines, vehicles, maquinaria i instal·lacions necessàries per a que les tasques diàries del departament de serveis municipals revertisquen de la millor manera a la ciutat”.

 

Per aquesta raó “tenir una base d’operacions amb magatzem de materials i eines així com a estació de vehicles municipals és una prioritat”. En aquestes instal·lacions, a més, l'Ajuntament d’Ontinyent ja ha efectuat millores que fan d’aquest indret l’optim per a donar el millor servei a la ciutat així com per a que els treballadors municipals puguen desenvolupar la seua feina amb eficiència i seguretat”.

 

A més a més, apuntava Vallés, “algun d'aquests edificis industrials té valor patrimonial, i per això, i a banda dels objectius esmentats amb anterioritat, l’adquisició d’aquests immobles permetrà recuperar aquests edificis per a un nou ús dins de les tasques pròpies de la Regidoria d’obres com a magatzems de material, eines, vestuaris i oficines”.

 

Així mateix aquest immoble també fa de base pels busos urbans de la ciutat “i, situant-se al costat de l'estació de ferrocarril d’Ontinyent, esdevé un punt de connexió amb el transport interurbà que es presta a la ciutat. Per aixó i donat que Ontinyent ha sigut pioner en la implantació de polítiques i serveis públics, en aquest sentit amb l’objectiu de lluitar contra el canvi climàtic i pal·liar els nivells de contaminació que les ciutats modernes pateixen, l’adquisició d’aquest immoble esdevé una necessitat inajornable”, remarcava.